Mai multe trasee din Munții Zărandului, blocate parțial de arborii doborâți de vijelii. Anunțul a fost făcut marți de către Serviciul Public Județean Salvamont Arad.

Astfel, sute de arbori au fost doborâți de vânt, blocând porțiuni din traseele din Munții Zărandului care pornesc din Șiria, Feredeu, Covăsânț, Ghioroc, Păuliș, Cladova, Radna, Șoimoș și Căsoaia.

„În urma patrulărilor efectuate pe traseele turistice din zona de vest a Munților Zărand, SALVAMONT Arad avertizează că toate traseele montane au fost parțial afectate de fenomenele meteo extreme din ultima perioadă. Astfel, sute de arbori au fost doborâți de vânt, blocând porțiuni din traseele care pornesc din Șiria, Feredeu, Covăsânț, Ghioroc, Păuliș, Cladova, Radna, Șoimoș și Căsoaia.

Traseele montane afectate sunt:
1) Şiria – Cetatea Şiria – Şaua Cazan (marcaj cruce albastră);
2) Şiria – Valea Almașului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj punct albastru);
3) Șaua Cazan – Schitul Feredeu – Creasta Principală (marcaj punct albastru);
4) Monumentul Turiștilor – Feredeu – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă galbenă);
5) Covăsânț – Creasta Principală (marcaj bandă albastră);
6) Ghioroc – Valea Cladovei (marcaj bandă albastră);
7) Păuliș – Vf. Capra (marcaj triunghi albastru);
8) DN7/E68 – Cladova – Valea Cladovei – Creasta Principală (marcaj cruce galbenă);
9) Valea Cladovei – Valea Cersca – Creasta Principală (marcaj triunghi galben);
10) DN7/E68 – Cladova – Creasta Cladovei – Creasta Principală (marcaj triunghi albastru);
11) DN7/E68 – Cladova – Valea Cladoviței – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj punct galben):
12) Radna – Creasta Radnei – Vf. Crucea Țiganului – Creasta Principală (marcaj punct albastru);
13) Șoimoș – Valea Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj triunghi galben);
14) Șoimoș – Cetatea Șoimoș – Creasta Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră);
15) Căsoaia – Dealul Dubilor – Vf. Highiș – Creasta Principală (marcaj triunghi roșu);
16) Căsoaia – Valea Highișului – Vf. Highiș (marcaj bandă galbenă);
17) Creasta Principală a Munților Zarandului sectorul cuprins între Vf. Capra și Vf. Highiș .(marcaj bandă roșie).

Ca urmare a evaluării efectuate în teren, SALVAMONT Arad este nevoit să închidă temporar sectorul cuprins între Vf. Diedovița și Vf. Livorscu (Creasta Principală) de pe traseul turistic Șoimoș – Cetatea Șoimoș – Creasta Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră).

Precizăm că toate traseele turistice din zona de vest a Munților Zărand afectate de urmările furtunii necesită acțiuni de reamenajare (degajarea arborilor căzuți, refacerea semnelor de marcaj și a indicatoarelor deteriorate). De asemenea menționăm că toate traseele turistice din zona stațiunii Moneasa, Munții Codru-Moma, puternic afectate de urmările furtunii violente din după-masa zilei de 17 septembrie 2017, rămân în continuare închise.

Salvamont Arad recomandă turiștilor să nu planifice drumeții pe traseele turistice închise, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea recomandăm prudență și o planificare atentă a drumețiilor pe toate traseele turistice din județ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuți, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

Reamintim turiștilor că, în cazul în care întâmpină dificultăți, pot apela Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725.826.668 sau numărul unic de urgență 112, pentru a solicita ajutor.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat și funcționează ca serviciu public de interes județean cu personalitate juridică proprie, în subordinea Consiliului Județean Arad. Serviciu permanent în folosul comunității, Salvamont-Salvaspeo Arad contribuie la sprijinirea și dezvoltarea turismului din județul Arad, având ca scop principal coordonarea activității de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți a persoanelor accidentate și a bolnavilor precum și a activității de prevenire a accidentelor și de salvare din mediul subteran speologic”, transmite Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, pe pagina oficială de Facebook.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*