Cei mai mulți dintre noi suntem, acum, izolați la domiciliu.

Însă, așa cum, după cel de-Al Doilea Război Mondial, scriitorul german Gunter Grass s-a înscris, doar pentru a uita de foame, la un curs pentru gătit, în timp ce era închis într-o tabără americană de prizonieri de război, și noi vom tânji tot mai mult, în următoarele săptămâni și poate chiar luni, după plimbările noastre în aer liber, după natură și după libertate, iar pentru momentele în care ne va fi mai greu, am așternut, mai jos, câteva motive pentru a visa. Pentru a ști, la un moment dat, de ce ieșim din casă și încotro pornim.

Senzația de vitalitate este strâns legată de natură și vegetație

În cartea lor „Creierul tău asupra naturii: știința influenței naturii asupra sănătății, fericirii și vitalității tale”, Eva M. Selhub și Alan C. Logan explică faptul că studiile științifice arată că mediile naturale pot avea beneficii remarcabile pentru sănătatea umană.

Printre aceste beneficii, Selhub și Logan subliniază că petrecerea a doar 20 de minute în natura bogată în vegetație îmbunătățește vitalitatea. Ei definesc vitalitatea ca forță emoțională în fața opozițiilor interne și externe și trăirea vieții cu entuziasm.

În acest scop, parcurile de aventură par să aibă un efect și mai pregnant asupra vitalității celor care le calcă „pragul”, pentru că acolo nu doar că te afli în mijlocul naturii, dar ai parte și de tot felul de experiențe inedite și de provocări și chiar de un tip de mișcare pe care nu îl poți practica altundeva. Și, că tot veni vorba, iată aici și care sunt cele mai interesante parcuri de aventură din România, cu adrenalină și relaxare.

Deci, dacă vrei să fii mai rezistent și să ai mai multă vitalitate, pleacă afară. Dar nu acum.

Acum, #staiacasa.

Dacă locuiești lângă un spațiu verde, șansele să suferi de depresie sunt mai mici

Un studiu publicat în 2009 în „Journal of Epidemiology and Community Health” a descoperit că persoanele care locuiau la cel mult un km de un parc sau de o zonă împădurită au experimentat mai puțină anxietate și depresie decât cei care locuiau mai departe de spațiul verde.

Expunerea la plante și parcuri întărește imunitatea

Într-o serie de studii, oamenii de știință au descoperit că atunci când oamenii petrec timp în împrejurimi naturale – păduri, parcuri și alte locuri cu o mulțime de copaci – au o funcție imunitară crescută. Un motiv pentru acest lucru sunt fitonutrizele, substanțele chimice aeriene pe care plantele le emit pentru a se proteja de putrefacția și de insecte și care, de asemenea, par să beneficieze de oameni.

Lumina soarelui este benefică

Evident, dar cum? Să vedem: când lumina soarelui lovește pielea, are loc un proces care duce la crearea și activarea vitaminei D. Studiile sugerează că această vitamină ajută la prevenirea osteoporozei și a cancerului. În plus, un studiu a descoperit un risc crescut de atacuri de cord la cei cu un nivel scăzut de vitamina D.

Cantitatea de lumină solară de care ai nevoie depinde de tonul pielii tale. Persoanele cu piele deschisă au nevoie de aproximativ 10 minute de lumina soarelui pe zi, în timp ce persoanele cu pielea mai închisă la culoare pot avea nevoie de la cincisprezece până la douăzeci de minute de lumina soarelui.

Petrecerea timpului în natură stimulează fericirea

În mai 2013, peste 10.000 de canadieni au participat la 30 × 30 Nature Challenge a fundației David Suzuki. Provocarea a fost următoarea: petreceți 30 de minute în natură, în fiecare zi, timp de 30 de zile. Iată impactul pe care această provocare l-a avut asupra sănătății și stării de bine a participanților:

  • Au raportat creșteri semnificative ale senzației lor de bunăstare.
  • Aveau mai multă energie,
  • Sentimentele de stres și negativitate au fost reduse.
  • Au avut mai puține tulburări de somn.
  • S-au simțit mai productivi la locul de muncă.
  • S-au simțit mai fericiți.

Comunicarea cu natura poate deveni o practică spirituală

A fi în natură produce unde cerebrale care sunt similare cu cele pe care le experimentezi în timp ce meditezi. Cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh și Universitatea din Edinburgh au atașat un EEG portabil (un dispozitiv care măsoară undele creierului) scalpurilor a 12 adulți tineri sănătoși.

Voluntarii au făcut o plimbare de aproximativ 2,5 km prin trei zone distincte din Edinburgh:

  • Un cartier comercial
  • Parcare ca spațiu verde
  • Un cartier comercial ocupat

Ulterior, oamenii de știință au analizat înregistrările undelor cerebrale ale voluntarilor. Analiza a arătat dovezi de implicare și excitare mai scăzute și un nivel de meditație mai ridicat atunci când voluntarii se deplasau în „zona verde” și o implicare mai mare atunci când se deplasau afară din ea.

În timp ce voluntarii se aflau în „zona verde”, aceștia erau atenți, dar era un tip de atenție la care oamenii de știință se referă la involuntar sau fără efort. Această atenție fără efort / involuntară ne permite să reflectăm și împrospătează creierul după hiper-vigilența și excitația necesară în birouri și pe străzile orașului.

A fi în natură stimulează creativitatea

Un studiu realizat în 2012 a scos la iveală faptul că un grup de motocicliști au fost cu 50% mai creativi după ce au petrecut patru zile pe un traseu de drumeție. Mai mult, studiul arată că creativitatea atinge maximul după aproximativ trei zile de când ai lăsat vacarmul în urmă și te-ai cufundat în natură.

Timpul petrecut în natură îmbunătățește memoria și funcția cognitivă

Priveliștile și sunetele naturii sunt benefice pentru creierul nostru. Cercetările efectuate de doctorul Marc Berman și colaboratorii săi de la Universitatea din Michigan arată că performanțele la testele de memorie și de atenție s-au îmbunătățit cu 20% după ce subiecții de studiu au făcut o pauză pentru o plimbare printr-un arboretum. După ce s-au plimbat pe o stradă aglomerată, nu a fost detectat niciun „boost” cognitiv.

Iar după ce pandemia se va încheia și ne vom putea bucura de munte, de potecile din mijlocul naturii

Însă natura trebuie protejată

Degeaba vorbim despre natură și despre efectele beneficie pe care le are asupra psihicului nostru, dacă, atunci când putem umbla liberi de colo-colo, nu o protejăm. Sperăm, însă, că tehnologia, de care mulți iubitori de natură încă se feresc, va veni cu răspunsuri și soluții la problemele care ne macină. Iar viitorul nu sună rău, când astfel de masini electrice câștigă tot mai mult teren, iar saloanele de invenție sunt tot mai pline de soluții menite să reducem emisiile de carbon și să ajutăm natura să-și reintre în drepturi.

Însă, până una-alta, #staiacasa.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*