Alpinistul arădean Zsolt Torok a pornit, pe 4 aprilie, într-o expediție pentru cucerirea Everestului. 

Expediția va dura 3 luni, iar costurile acesteia se ridică în jurul sumei de 40.000 de euro și au fost acoperite de sponsorizări.

Înainte de a începe expediția, Torok a mărturisit că avut multe momente în care a vrut să renunțe, însă susținerea celor din jur l-a făcut să meargă mai departe.

„ Am avut momente când eram aproape să renunţ, dar mi-am adus aminte de voi, cei care aţi crezut şi credeţi în ceea ce fac şi mi s-a făcut ruşine. M-am scuturat şi am luat-o de la capăt”, a spus arădeanul.

”Vom fi acolo, unii sunt deja acolo”

Zsolt Torok a ținut să le ureze succes tuturor colegilor săi români care vor aborda în următoarea perioadă diferite vârfuri din lume. Printre ei se numără Teofil Vlad, care va urca pe Everest, pe partea Nordică, Justin Ionescu, care va aborda tot cel mai înalt vârf din lume, dar fără oxigen suplimentar, Horia Colibășanu, care va coborî cu schiurile de pe vârful Manaslu și Alex Găvan, care va cuceri vârful Lhotse.

„Vom fi acolo, unii sunt deja acolo, vom fi departe de casă și totodată aproape unii de alții. Mult succes tuturor şi să ne vedem cu bine în cabanele din munţii noştri”, a scris alpinistul pe pagina sa de Facebook și pe blogul său.

Nanga Parbat, cel mai recent succes

Alpinistul Zsolt Torok a participat la numeroase expediții până acum, încununate cu succes. Ultima dintre ele a avut loc în anul 2013, atunci când a cucerit vârful Nanga Parbat (8.126 metri) din Munții Himalaya, împreună cu alți patru prieteni, pe ruta Schell, fața Rupal. Cei cinci alpiniști au atins vârful fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, potrivit Glasul Aradului.

Pentru Torok a fost a doua încercare de ascensiune pe Nanga Parbat. Cu un an înainte, în 2012, alpinistul arădean a decis să cucerească vârful de unul singur. Din păcate, vremea nu a ținut cu el, iar la altitudinea de 6.600 de metri s-a oprit și a coborât. În acel moment și-a promis că va reveni în următorul an alături de echipa sa românească. Printre alte reușite ale alpinistului se numără expedițiile pe vârfurile Matterhorn (4.475 metri), K2 (8.611 metri), Aconcagua (6.974 metri) și altele.

 

Citește și: Alex Găvan începe astăzi expediția pe Lhotse, fără oxigen suplimentar

Citește și: #ManasluNorth: Alpinistul Horia Colibășanu, către o premieră mondială

Citește și: Autoritățile din Nepal schimbă regulile. Pe unde vor urca alpiniștii pe Everest

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*