Autoritățile bihorene vor să transforme Munții Pădurea Craiului în destinație ecoturistică. În acest sens, au gândit o strategie de conservarea a naturii şi de realizare a unei infrastructuri specifice.

Un prim-pas pentru dezvoltarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului va fi valorificarea a patru zone principale: Valea Iadului, Defileul Crișului Repede, Valea Roșie și regiunea Bratca – Șuncuiuș. În acest sens, au fost propuse mai multe acțiuni printre care se numără și:

– realizarea primei rețele de peșteri speoturistice din România, proiect ce va fi demarat în perioada 2016-2018 și care va cuprinde 18 cavități subterane, cu grade diferite de dificultate;

– amplasarea unor centre de vizitare și informare turistică;

– amenajarea unor trasee de cicloturism;

– amenajarea de peșteri turistice;

– amenajarea de poteci tematice.

Dezvoltarea zonei Pădurea Craiului ca destinație ecoturistică va avea multe avantaje, conform inițiatorilor acestui proiect. Pe de o parte, numărul turiștilor va crește, iar timpul petrecut de aceștia în Piatra Craiului se va lungi. De asemenea, veniturile provenite din turism și serviciile asociate se vor mări și ele, toate acestea ducând la o recunoaștere a zonei la nivel internațional.

Până acum, numai discuții

Pentru scopul enunțat, reprezentanţi ai primăriilor din zona Pădurea Craiului, ai Consiliului Judeţean Bihor şi ai Jandarmeriei Române, cât și administratori de pensiuni şi operatori de turism din zonă, ONG-uri și ghizi de turism au purtat mai multe discuții. În acest sens, au discutat despre ce strategie să adopte pentru dezvoltarea ecoturismului în Pădurea Craiului, munții Apuseni, dar și despre un parteneriat între Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor și toți factorii interesați cu privire la managementul viitoarei destinații ecoturistice.

 

De asemenea, a fost adusă în discuție dezvoltarea unui „mecanism financiar voluntar de susţinere a activităţilor de conservarea a naturii şi a unei infrastructuri de ecoturism la scară mică”, potrivit Bihon Online. Astfel, s-au stabilit acele elemente care, prin dezvoltarea lor, pot conduce la realizarea unui mecanism operațional. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, concret.

 

 

Citește și: FOTO. Parcuri Naționale din România, în expoziția ”Ultimele grădini ale raiului din inima Europei”

Citește și: Trasee Munții Apuseni: Munții Pădurea Craiului

Citește și: ”Ecoturism Montan”: Proiect de educație montană și remarcare în Munții Zarandului

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*