Pentru iubitorii de munte, 11 decembrie este o zi deosebită. În 2003, Adunarea Generală a ONU a proclamat această dată drept „Ziua internațională a munților”, cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor dezvoltării regiunilor muntoase ale planetei.

„Ziua internațională a munților” a fost proclamată prin Rezoluția 57/245 și urmărește să încurajeze comunitatea internațională de a organiza evenimente la toate nivelurile pentru a sublinia importanța dezvoltării durabile a zonei montane. Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului „Anului internațional al munților”, desfășurat în 2002. Inițiativa a condus la crearea de comitete naționale și alianțe, cu scopul declarat al creării unui parteneriat internațional pentru punerea în valoare a regiunilor montane, precum și pentru a răspunde provocărilor reprezentate de identificarea oportunităților care pot aduce beneficii atât comunităților din zonele înalte, cât și a celor din zonele joase, fără a degrada ecosistemele fragile din munți. Despre celebrarea acestei zile am mai scris și AICI.

Având în vedere multitudinea, frumusețea și resursele masivilor, „Ziua internațională a munților” beneficiază și de un simbol, format din trei triunghiuri echilaterale (reprezentând munții). În fiecare triunghi se află alte simboluri, după cum urmează: în primul triunghi este un romb de culoare albastră (reprezentând gheața și zăpada din vârful munților), în al doilea triunghi este un cerc portocaliu (reprezentând resursele care pot fi extrase din aceste forme de relief), iar în al treilea triunghi este un alt triunghi de culoare verde (reprezentând vegetația).

Munții și locuitorii lor

Totodată, ONU a atras atenția și asupra faptului că munții furnizează apă dulce, energie și hrană — resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Mai mult, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale.

Statisticile arată că regiunile muntoase reprezintă aproximativ 26% din suprafața Terrei, iar aici își duce traiul circa 12% din populația globului, jumătate dintre locuitorii de la munte din țările în curs de dezvoltare fiind vulnerabili în fața nesiguranței hranei și confruntându-se cu sărăcie și izolare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*