La aproximativ 10 kilometri de orașul Jibou se află una dintre cele mai spectaculoase atracții geologice ale României. Este vorba de Grădina Zmeilor, care îi atrage pe turiști nu numai prin frumusețea formațiunilor stâncoase care se schimbă de la un an la altul, ci și prin poveștile localnicilor, care spun că aici locuiau, odinioară, zmeii.

Grădina Zmeilor este o rezervație ce aparține ariei Muntelui Meseș, din lanțul Carpaților Occidentali. Complexul geologic din județul Sălaj este arie protejată de interes național și are o suprafață de trei hectare, potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Monumentul natural este reprezentat de gresii desprinse din dealul Închieturi (cu altitudinea maximă de 376 de metri), iar stâncile cenușii ori galbene sunt reprezentate de așa-numitele gresii de Sânmihaiu.

Adeseori, acest loc a fost comparat cu celebrul complex Meteora, din Grecia. Mai mult, unii geografii afirmă că este un loc unic în Europa și chiar în lume. Dacă din punct de vedere al aspectului, putem considera, într-adevăr, că stâncile din Sălaj sunt ”o Meteora” a României de dimensiuni mai mici, din punct de vedere al formării, fund de mare cu roci vulcanice, trebuie să amintim că, în lume, mai sunt două astfel de locuri.

Dimensiunea mitică

Dincolo de frumusețea peisajului, turiștii sunt atrași în această zonă de legendele care circulă despre Grădina Zmeilor. Fiecare stâncă din Grădina Zmeilor are propria legendă, indiferent că formațiunea de piatră poartă numele de ”Fata Cătanii”, ”Acul Cleopatrei”, ”Dorobanțul”, ”Moșul”, ”Zmeul și Zmeoaica”, ”Horia, Cloșca și Crișan”, ”Căpitanul și soldații”, ”Călugării”, ”Eva”, ”Degeţelul” sau “Sfinxul”.

Una dintre ele spune că în Gâlgău Almașului era sălașul unor zmei hapsâni, care furau fetele oamenilor. Mai mult, într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, astfel că un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins pe zmeu, voinicul a găsit soarele și l-a aruncat înapoi pe cer. Ceilalți zmei, auzind întâmplările, s-au dus să-i ceară socoleală voinicului, dar au fost orbiți de strălucirea neașteptată a soarelui. Apoi, una dintre fetele furate de zmei și eliberată de voinic, a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, încremeniți pentru vecie în stane de piatră. Etnologic, aceasta pare a fi legenda care a dat numele complexului geologic.

O altă legendă, mai cunoscută localnicilor, se referă la stânca botezată de localnici Fata Cătanii. Există două variante ale acestei legende. Una povestește despre o fată îndrăgostită de o catană și transformată într-o stană de piatră de blestemul mamei vitrege, care nu era acord cu dragostea dintre cei doi. Cealaltă variantă amintește că o mamă fără suflet, poreclită “Cătana”, şi-ar fi trimis fiica, pe înserat, la stâna de oi de pe Dealul Dumbrava. Cu toate că fata ar fi încercat să-şi înduplece mama, aceasta a blestemat-o și i-a spus: ”Dacă n-ai să te duci, să te prefaci în stană de piatra!”. Tânără a plecat spre stână, cu cofa pe umăr, dar la lăsarea întunericul, a început o ploaie cu fulgere și tunete puternice. Speriată, fata s-a oprit din drum, a căutat un adăpost, dar negăsind s-a întors spre sat. După numai câţiva paşi a ajuns-o blestemul mamei și s-a prefăcut în stană de piatră. În prezent, stânca ce reprezenta Fata Cătanii nu mai există. Ea s-a prăbuşit la alunecările de teren din 1971. Acesta avea forma unei fete cu părul lung, cu ulcior în mână şi cu o doniţă în spate, conform Agerpres.

Mai toate aceste legende caută să explice în mod mitic formarea stâncilor cu forme neobișnuite. În vremurile mai recente, alte stânci, care nu fuseseră botezate de către localnici, au primit nume de genul ”Acul Cleopatrei” sau ”Sfinxul”, date de către savanții care au studiat formațiunile din gresie de Sânmihaiu sau de către custozii rezervației.

Cum se poate ajunge la Grădina Zmeilor

De câțiva ani, accesul în rezervație a fost ușurat grație unor amenajări realizate de administrația locală, care au dus la sporirea numărului de vizitatori. Aici se poate ajunge lejer de pe șoseaua ce leagă Zalăul de Cluj-Napoca, respectiv drumul E81.

Încheiem cu o filmare aeriană de excepție:

Gradina Zmeilor from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Citește și: Comori căutate de Diavol, dragoste imposibilă și trăsnete puternice. Legendele Munților Apuseni

Citește și: De la altare, la locuințe ale demonilor. Ce se credea despre munți, în primele religii

Citește și: Izvorul Roșu din munții Rodnei: Legendă sângeroasă, sub streașina muntelui

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*