La târgurile de turism din anii ’60, România se prezenta cu portul popular, războaiele de țesut și bucatele tradiționale. Britanicii, curioși asupra tradiționalismului românesc, au venit pe meleagurile noastre și au realizat un documentar, pe care l-au publicat în 1964, sub denumirea ”Jurnal de călătorie asupra încântărilor României”.

”Oriunde te-ai uita, România are acele panorame care te fac să admiri împrejurimile din nou și din nou”, spun britanicii, în timp ce imaginile înfățișează turiștii din Poiana Brașov.

În cadrele alese pentru sala de cinema, sunt prezentate Hotelul Sport și telefericul din Postăvaru, inaugurat cu ocazia Universiadei din 1951, drept atracții reprezentative pentru stațiunile montane din țară.

”Soldații romani, obosiți de campaniile lungi, urcau aici (în Carpați – n.r.), pentru a uita de ororile războiului, iar în vremurile de mai târziu, munții erau tot un refugiu, dar pentru cei care fugeau de justiție”, explicau englezii în documentar.

Filmul aduce în lumina reflectoarelor o țară modernă, cu blocuri și fântâni arteziene, spre uimirea britanicilor, care se așteptau să găsească, în marile orașe turistice, animale la păscut și țărani în straie cu simboluri populare.

”Suspect, însă ursuza Românie este, de fapt, o tânără vivace, care flirtează cu ideile occidentale și îndeamnă turistul să vină mai aproape, în căutare de distracție și lumini strălucitoare. Pentru unii ar putea fi dragoste la prima vedere”, este concluzia documentarului realizat de studiourile British Pathe.

Mai jos aveți o parte din documentar:

 

   Citește și: Istoria Cabanei Postăvaru: Cel mai vechi adăpost funcțional din Carpați

 

   Citește și: Cum a cucerit o prințesă româncă, în 1855, Vârful Monch din Alpii Bernezi

 

   Citește și: FOTO. Cum arătau corturile drumeților în urmă cu 130 de ani

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*