Ridicat în această toamnă cu ajutorul a zeci de voluntari, Călţun este cel mai înalt refugiu eco din Europa şi se află pe traseul de creastă din Munţii Făgăraş. Arhitectul care s-a ocupat de proiect, Marius Miclăuş, speră că astfel de realizări vor schimba şi atitudinea în munţii României.

Noul refugiu Călţun, amplasat la o altitudine de 2.135 de metri pe malul lacului cu același nume, înlocuieşte un refugiu vechi, construit în urmă cu patru decenii.

Refugiul a costat în jur de 150.000 de lei şi este realizat, în cea mai mare parte, din lemn stratificat. Adăpostul se află în apropierea Vârfului Negoiu.

Noul refugiu ecologic a fost construit în comuna sibiană Cârţişoara şi transportat pe bucăţi, cu elicopterul, până la peste 2.100 de metri, în zona lacului Călţun. La acţiunea de instalare au participat zeci de voluntari şi salvamontişti.

Povestea construirii refugiului a fost spusă marți, în București, în cadrul unui eveniment dedicat. Vom reda, în continuare, cuvintele scrise pe pagina de Facebook a evenimentului, unde s-a discutat despre caracteristicile refugiului și unde arhitectul Marius Miclăuș a vorbit despre un nou tip de atitudine în munți:

„Provocarea pentru un arhitect este „combustibilul” ce-l tine, discret, in viata…

Aveam o vaga idee ce insemna sa acceptam provocarea de a proiecta un refugiu pentru 2100 m altitudine intr-un buget restrins.

Un far in munti… la Caltun, aceasta urma a fi tema de studiu. Pe langa toate celelalte subteme – transportul cu elicopterul ca fiind definitoriu in proiectare, executia in conditii extreme, materialele alese cu grija si inducerea unei atitudini… la a(l)titudine… Studentii si voluntarii aveau nevoie (poate) sa invete si din acest experiment…

Materialul ales, CLT (sau Cross Laminated Timber) se preta foarte bine din perspective diferite – rezistent pentru zapada abundenta (6m), usor in raport cu rezistenta lui, prietenos ca suprafata…si nu in ultimul timp pentru mirosul sau.

Taiat la unghiuri stabilite din forma dinamica in vinturile puternice, acesta urma sa fie acoperit cu tabla din aluminiu ce preia verdele muschilor de pe pietrele din sit.

Functiunea simpla dar mai mult decit necesara intr-una din zonele cele mai expuse la accidente este simpla – spatiu pentru prim ajutor salvamont (3 locuri)si spatiu pentru turisti (19 locuri). Locatia a fost usor deplasata fata de refugiul vechi (40 de ani) din considerente de protectie a poluarii lacului si functionale (platforma ramane spatiu pentru aterizarea elicopterelor necesare in caz de urgenta).

Panoul fotovoltaic introdus la baza turnului, ce lasa lumina sa intre si pe turisti sa vada stelele, da independenta energetica structurii turistice si in acelasi timp intareste ideea de atitudine. Una noua…poate.”

Aveți, mai jos, povestea video a construirii refugiului:

 

   Citește și: Un nou refugiu va fi construit în Munții Făgăraș

 

   Citește și: FOTO. Refugiul Solvayhutte de pe Matterhorn sfidează natura

 

   Citește și: Un adăpost eco-modular montan, inventat de cercetătorii români

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*