Muntele ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de aer curat, peisaje spectaculoase și experiențe inedite, indiferent de traseul pe care îl alegem. 

Cu toate astea, când ne hotărâm să campăm într-un anumit loc, trebuie să ținem cont de câteva reguli, în primul rând, pentru ca mediul înconjurător să nu fie afectat, iar în al doilea rând, pentru a profita din plin de priveliștea munților, fără a ne pune singuri în pericol.

Sfaturi de campare cu privire la mediu

Cel mai important factor de care trebuie să țineți cont ar fi acela de a vă informa, din timp, cu privire la locurile de campare care se găsesc de-a lungul traseului. În acest sens, puteți fie să căutați pe internet informații, fie să sunați la cabana în apropierea căreia vreți să vă petreceți noaptea (dacă există o cabană). Nu uitați să țineți cont de recomandările cabanierilor cu privire la amplasarea cortului!

Apoi, atunci când vă alegeți locul de camping, trebuie să știți dacă sunteți în proximitatea unei surse de apă. Ideal ar fi să vă aflați la o distanță de cel puțin 60 de de metri față de apă, în principal pentru a evita contaminarea surselor (de exemplu, dacă vă spălați pe mâini cu săpun).

De asemenea, încercați să vă stabiliți locul de campare într-o zonă care a mai fost folosită cu acest scop. Dacă alegeți să campați într-o zonă rar vizitată de turiști, nu campați într-o zonă plină de plante sau într-un loc nebătătorit. Căutați stânci netede sau un petic de pământ, pentru a nu deteriora mediul înconjurător.

Să nu uităm nici de regula general valabilă în natură – nu lăsați gunoaie!

Sfaturi de campare pentru siguranța drumeților

Siguranța depinde de oră. Mai exact, programați-vă ziua de drumeții astfel încât să ajungeți la locul de campare cu aproximativ două ore înainte de apusul soarelui, pe de o parte, pentru că orice traseu, cât de simplu, se poate transforma într-unul periculos pe timp de noapte, iar în al doilea rând, pentru că e puțin probabil să vă faceți cortul de îndată ce ajungeți, fiindcă veți fi răpiți de priveliște.

Totodată, încercați să anticipați vântul. Dacă observați că rafalele de vânt sunt puternice, încercați să campați într-un loc ferit, înconjurat de bolovani și copaci. În cazul în care campați iarna, trebuie să vă asigurați că locul ales nu este o zonă expusă la avalanșe. De asemenea, alegeți-vă locul de campare la altitudini mai mari, deoarece aerul rece tinde să se colecteze în văi.

Sfaturi de campare de bun-simț

Grija drumeților nu trebuie să fie numai față de mediul înconjurător, ci și față de ceilalți drumeți. Astfel, atunci când vă alegeți locul de campare, trebuie să țineți cont și de cei din jurul vostru. Nu vă puneți cortul în așa fel încât să îi împiedicați pe alții, și la propriu, dar și la figurat, să se bucure de frumusețea muntelui. De asemenea, fiți cât de discreți puteți. Unii merg la munte pentru a se bucura de sunetele naturii, nu de gălăgia celor care nu au somn.

Citește și: VIDEO. Cum să confecționezi un aragaz de camping fără butelie, cu o conservă și alcool sanitar

Citește și: Cum să vă protejați telefoanele și aparatele de fotografiat la munte

Citește și: Ce trebuie să știi atunci când îți cumperi un sac de dormit

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*