Satul Săcuieu din munții Apuseni va fi prezentat la Paris, în cadrul unei expoziții foto uimitoare, în perioada 28 iunie – 20 septembrie 2015. Fotografiile fac parte din proiectul unui fotograf ardelean, care a realizat imaginile înainte și după intrarea României în Uniunea Europeană.

Fotograful ardelean Lucian Muntean a început să fotografieze satul din Apuseni în anul 2000, iar timp de 15 ani a realizat mii de fotografii. Locul nu este ales întâmplător, deoarece satul Săcuieu din comuna Rogojel este regiunea în care s-au născut și au trăit bunicii săi, astfel că peisajele montane, obiceiurile zonei și localnicii l-au captivat pe fotograf de mic copil.

Ideea proiectului, de a fotografia satul înainte și după aderarea la UE, i-a venit fotografului în anul 2000, în Franța, Strasbourg. Aici, Lucian Muntean a asistat la o discuție, cu privire la invitarea României și a Bulgariei în UE. Scopul a fost acela de a scoate în evidență ce schimbări au loc într-un sat izolat, de munte, în perioada de pregătire a aderării.

„Este un documentar fotografic, care încearcă să evidențieze aspecte din viața rurală în perioada actuală a globalizării. Am ales Rogojel, sat de unde erau bunicii din partea mamei, pentru că în perioada comunismului aici nu a fost colectivizare, iar din acest motiv oamenii şi-au păstrat pământurile, proprietăţile, obiceiurile şi tradiţiile nefiind alterate”, a mărturisit Lucian Muntean, potrivit Vocea Transilvaniei.

Proiectul nu a fost ușor de realizat. Una dintre problemele cu care s-a confruntat fotograful a fost liniștea care stăpânea, zilnic, sătucul de munte. Faptul că nu se petrecea nimic extraordinar a reprezentat o provocare pentru fotograf.

„Într-o zonă de conflict, orice fotografie faci devine interesantă pentru că se întâmplă ceva, oamenii au o expresie, sunt disperaţi, dar în sat nu este decât o babă pe un deal, nu este ceva spectaculos. A fost dificil să fac fotografii bune care să fie interesante”, a declarat fotograful ardelean.

Schimbările constatate de fotograf pe parcursul desfășurării proiectului

Cu toate că localnii păstrează neschimbate tradițiile și obiceiurile zonei, fotograful Lucian Muntean a sesizat mai multe diferențe care s-au petrecut în acești 15 ani. Prima dintre ele ar fi apariția tehnologiei moderne. Dacă la începutul proiectului, localnicii nu aveau telefoane și primeau scrisorile prin intermediul poștașului, acum ei au utilaje agricole performante și vorbesc la telefoane mobile. Din punctul său de vedere, cea mai semnificativă schimbare este plecarea în străinătate a unui număr mare de tineri.

„Unii au maşini de spălat automate, cumpărate în ultimii ani, deşi nu au apă curentă. Şi drumul spre sat s-a modernizat, dacă înainte era ca un fel de potecă, acum este parţial asfaltat. Dar cea mai concludentă schimbare mi se pare cea legată de plecarea tinerilor în străinătate. Viaţa de acolo, cu tradiţiile şi stilul de muncă, cu ocupaţiile specifice, a supravieţuit şi a rezistat nealterată în timpul războiului şi în perioada comunistă şi după Revoluţie, iar schimbarea s-a produs în ultimii ani”, a precizat Lucian Muntean.

Citește și: Mărișel, o comună din Apuseni ce seamănă cu satele poloneze de munte, de pe vremea străbunicilor

Citește și: Fundata, satul de munte cu cel mai curat aer din țară

Citește și: Destinații de vacanță: cinci sate de munte de poveste

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*