Un nou cutremur a avut loc în Nepal, în apropiere de Tabăra de Bază a Everestului, în această dimineață. Magnitudinea preliminară a cutremurului, de 7,1 pe scara magnitudinii de moment, a fost revizuită la 7,4 şi, ulterior, la 7,3, potrivit Institutului de Geofizică U.S. Geological Survey.

Seismul s-a produs la ora locală 12.05 (10.05 ora României), în Namche Bazar, în apropiere de Tabăra de Bază a Everestului, la o adâncime de 18,5 kilometri, după unele surse, în timp ce altele susțin că adâncimea este de numai 10 kilometri. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în capitala Kathmandu și chiar și în Delhi, capitala Indiei, și Dhaka, capitala Bangladeshului, relatează BBC.

Conform Centrul European de Seismologie, cutremurul a avut, în mai puțin de două ore, și zece replici (până la acest moment), de 5.6, 5.5, 6.2, 5.1, 5.2, 5.3, 5.1, 4.7, 5.3 și respectiv 4.3 magnitudine.

Foto: BBC

Foto: BBC

La momentul producerii cutremurului, locuitorii Nepalului au ieșit în stradă, de teama de a nu fi prinși sub dărâmături, în cazul în care alte clădiri se vor face una cu pământul, așa cum s-a întâmplat pe 25 aprilie. Corespondenții Sputnik au anunțat, în acest sens, că noul cutremur din Nepal a dărâmat și clădirile care reușiseră să reziste la seismul de acum două săptămâni. Totodată, Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare a anunţat pe Twitter că mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma seismului de astăzi.

Reporterul BBC Yogita Limaye, care se află în Nepal împreună cu un convoi umanitar, a declarat că seismul a durat destul de mult și că oamenii sunt terifiați, fiindcă amintirea ”cutremurului himalayan” (așa cum este cunoscut în presa indiană cutremurul de pe 25 aprilie) este încă foarte proaspătă.

Primele victime

Patru persoane au murit la Chautara, în districtul Sindhupalchowk, la nord de capitala Kathmandu, după ce mai multe clădiri s-au surpat, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). Separat, un oficial de la nivelul districtului, Diwakar Koirala, a declarat că 12 persoane au fost rănite. Noul seism pare că a declanşat cel puţin trei alunecări de teren în acest district.

„Ultimul cutremur ne-a marcat. Eu încă mai tremur”, a spus Diwakar Koirala.

Locuitorii din oraşul indian Siliguri, în apropiere de graniţa cu Nepalul, au declarat că bucăţi de ciment au căzut de pe mai multe clădiri, însă fără a anunța dacă există victime.

În umbra cutremurului din 25 aprilie

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs, pe 25 aprilie, în Nepal, provocând moartea a cel puţin 8.046 de persoane şi rănirea altor peste 17.800. Epicentrul cutremurului de luna trecută a fost localizat în Districtul Lamjung, la aproximativ 77 km nord-vest de capitala Nepalului, Kathmandu.

Cutremurul a avut loc într-o perioadă aglomerată pentru turismul nepalez, când peste 300.000 de turiști străini, inclusiv 28 români, vizitau țara pentru sezonul de trekking și alpinism. Patru alpinişti români, Justin Ionescu, Alex Găvan, Teo Vlad şi Zsolt Török, se aflau în expediţie în Himalaya în timpul cutremurului din 25 aprilie, dar toţi au reuşit să părăsească muntele în siguranţă. Potrivit Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, Justin Ionescu şi Zsolt Torok aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, Alex Găvan se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învencinat, iar Teofil Vlad se afla de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet).

Sesimul din 25 aprilie a fost cel mai puternic cutremur care a avut loc în regiune, din 1934 încoace, când un cutremur de 8,2 pe Richter a provocat moartea a peste 17.000 de persoane.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, în primele trei ore de la șocul principal, 14 replici cu magnitudini mai mari de 5 grade pe scara Richter au avut loc în regiune. Cea mai puternică a avut o magnitudine de 6,7 și s-a produs la doar o jumătate de oră de la șocul de 7,8. În dimineața zilei de 26 aprilie, o replică mai puternică, de 6,8 pe Richter, s-a produs la 17 km sud de Kodari, fiind simțită puternic și în țările vecine. Echipe de salvare au raportat pagube însemnate în Tibet după replica de 6,8. Unda de șoc a dat naștere la alte trei avalanșe în Himalaya, după uriașa cădere de zăpadă din dimineața zilei de 25 aprilie.

Știre în curs de actualizare

 

Citește și: VIDEO. Momentul în care avalanșa a lovit tabăra de bază de pe Everest

Citește și: FOTO. Ce a rămas în tabăra de bază de pe Everest, după ce a fost lovită de avalanșă

Citește și: Ce a scris alpinistul Alex Găvan pe Facebook, cu o zi înaintea cutremurului din Nepal

Citește și: CUTREMUR EVEREST. Seism devastator în Nepal. 14 alpiniști și alți 2.000 de oameni au murit

Citește și: Cutremur Everest. Vești despre alpiniștii români aflați pe Himalaya

Citește și: Alex Găvan: Nimeni nu a rămas în Tabăra 1 de pe Everest, doar echipamentul 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*