Un bărbat orb și prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci

Destinul i-a adus împreună, iar ei s-au completat. Un nevăzător și prietenul său fără brațe au reușit performanța de a planta 10.000 de copaci, în zece ani, pe malul unui râu din nordul Chinei.

Jia Haixia și Jia Wenqi s-au cunoscut în anul 2001 și de atunci sunt de nedespărțit. Ei au decis să formeze o echipă și să realizeze un proiect pe cont propriu. Motivul este unul ușor de ghicit: niciunul dintre ei nu reușea să se angajeze, din cauza dizabilităților pe care le avea. Așadar, au hotărât să se completeze unul pe altul și după cum a declarat și Haixia: „Eu sunt mâinile lui. El este ochii mei. Suntem buni parteneri”.

Ambii au 53 de ani, iar viețile lor nu au fost deloc ușoare. Haixia a rămas orb de ochiul stâng încă din copilărie, pentru că s-a născut cu cataractă congenitală. Orbirea totală a apărut în anul 2000, în urma unui accident de muncă. De cealaltă parte, prietenul său Wenqi și-a pierdut brațele la trei ani, tot într-un accident, potrivit Daily Mail.

Hotărâți să transforme o zonă anostă și pustie într-o regiune verde, de care se pot bucura și generațiile viitoare, cei doi prieteni au cumpărat în leasing, de la Guvern, o suprafață de trei hectare, pe malul unui râu. Ei nu au fost nevoiți să plătească chirie Guvernului deoarece trăiau în condiții grele. Astfel, prin acest proiect al lor, nu numai că ajută mediul înconjurător, dar ne oferă și o lecție de viață.

Cum arată o zi din viața celor doi prieteni?

Haixia și Wenqi își încep ziua de lucru la ora 7 dimineața. Cei doi ajung la lotul de pământ destul de dificil, deoarece Haixia trebuie ghidat de prietenul său. Partea cea mai grea vine în momentul în care trebuie recoltați butașii manual, pentru că nu își permit să cumpere puieți.

Haixia colectează butașii, sapă gropile și îi plantează, acțiuni pe care le realizează ghidat  de prietenul său. Wenqi udă puieții, folosindu-și picioarele. Deși tot acest proces se desfășoară foarte încet, ei nu se dau bătuți și spun că vor continua să planteze copaci.

“Suntem pe picioarele noastre, reuşim să supravieţuim şi lăsăm ceva generaţiilor viitoare”, spun cei doi.

 Citește și: FOTO-VIDEO: 550 de hectare de pădure, plantate de un singur om

Citește și: „Hai la înverzit”: Reîmpădurire în Munții Rarău

Citește și: Greenpeace și Bankwatch au salvat 59 de hectare de pădure din Gorj

Comments

comments

2 Responses

  1. Te crezi prea mic? | Fi eco

    […] despre viaţa lui Jadav Molai Payeng, care plantat singur 550 de hectare de pădure, sau articolul Un bărbat orb și prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci. Şi mai vreau să şti că nu eşti singur, suntem chiar mulţi. Din ce în ce mai mulţi. Ca să […]

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*