Dacă vă pregătiți de concediu, dar încă nu aveți idee unde să mergeți, ar trebui, mai întâi, să aflați ce fac alți iubitori de munte în această perioadă. Nouă români, doi spanioli și doi belgieni și-au propus să urce șapte vârfuri de peste 4.000 de metri altitudine din Munții Alpi, în numai trei zile.

Cei nouă români vor pleca, pe 1 august, din Deva și se vor întâlni apoi cu doi spanioli și doi belgieni la Alegna-Valsesia (Italia), de unde vor urca împreună cu o telegondolă până în golul alpin de la Monte Rosa. De aici, vor ajunge pe jos la refugiile Gnifetti (3.647 m) și Regina Margherita (4.556 m). La aceste două refugii a fost stabilită câte o tabără de bază, din care cei 13 temerari vor încerca să urce apoi pe vârfurile Punta Giordani (4.064 m), Pyramid Vincent (4.215 m), Corno Nero (4.322 m), Punta Ludwigshohe (4.341 m), Punta Parot (4.436 m), Punta Gnifetti (4.556 m), Punta Zumstein (4.563 m).

„În primele două zile vom urca pe câte trei vârfuri, cel de-al șaptelea urmând să fie abordat în ultima zi de traseu. Chiar dacă pare un turism extrem, eu spun că este o formă de turism abordabilă pentru cei care sunt obișnuiți cu trasee de dificultate medie în munții Făgăraș, Retezat sau Piatra Craiului, de la noi din țară. De altfel, atunci când a fost constituit acest grup i-am întrebat pe fiecare despre experiența acumulată pe munte și am verificat acest lucru”, a explicat coordonatorul aventurii, Sorin Sanda, salvator montan în Valea Jiului, conform Agerpres.

Pentru a înțelege de ce expediția durează numai 3 zile, trebuie menționat că traseul presupune deplasarea pe creastă de la un vârf la altul. Totodată, nu este pentru prima oară când o echipă de români (care nu sunt alpiniști) abordează, în aceeași expediție, mai multe vârfuri montane din Munții Alpi. Diferența este că echipe anterioare au mai realizat trasee care abordau vârfuri mai grele, ca de exemplu, Matterhorn, iar expediția dura mai multe zile.

De asemenea, Sorin Sanda a susținut că pericolele la care va fi expus grupul sunt minime, deoarece turiștii vor legați în coardă, vor avea colțari, căști, pioleți, precum și alte echipamente și dispozitive necesare la peste 4.000 de metri altitudine. De asemenea, grupul va fi însoțit de ghizi. Expediția iubitorilor muntelui se va încheia cel mai târziu în jurul datei de 10 august, cu revenirea în țară.

Monte Rosa este un lanț muntos în masivul Alpii Pennini, situat la granița dintre Italia și Elveția. Cel mai înalt pisc al lanțului muntos este Dufourspitze, cu altitudinea de 4.633 metri.

Citește și: FOTO. Expediție românească pe partea nordică a muntelui Eiger. Ce ne-a declarat unul dintre alpiniști

Citește și: STUDIU. În vârf sau pe lumea cealaltă: succesul unei expediții ține de naționalitatea alpiniștilor?

Citește și: Cât costă o expediție pe Everest

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*