Îl cunoașteți pe Hal Koerner? După ce a câștigat unele dintre cele mai dificile ultramaratonuri din lume, el reușește să rămână un ultramaratonist de top.

Mai mult decât atât, sportivul este întotdeauna dornic să le împărtășească și altora din experiența sa și să ne vorbească despre cele 10 porunci pe care le respectă cu sfințenie pentru a rămâne unul dintre cei mai apreciați alergători din lume, conform outsideonline.com.

  1. Fii răbdător!

Un ultramaraton este o cursă de anduranță, așa că înarmează-te cu răbdare și bucură-te de alergare.

2. Fii blând cu tine înainte de competiție

Ia-o ușor cu o zi și o noapte înainte de cursă. Organizatorii nu sunt, însă, la fel de blânzi în ziua dinainte, când organizează tot felul de întâlniri cu sportivii. Disciplinează-te în așa fel, încât să consumi cât mai puțină energie la astfel de evenimente. În plus, fii blând cu tine și în timpul competiției, iar cea mai importantă piesă de echipament sunt pantofii de alergare. Avem și câteva recomandări pentru tine, însă, oricum, dacă ai ajuns la nivelul în care alergi un ultramaraton, știi, deja, cum să-ți alegi încălțămintea și care sunt avantajele pe care ți le oferă aceste modele de pantofi de alergare.

3. Poartă un ceas

Hal Koerner se bazează pe ceasul său sport nu doar pentru a-și măsura ritmul din timpul cursei, ci și pentru a-l ajuta să se hrănească și să se hidrateze corespunzător. Un ceas performant te ajută să te organizezi.

4. Alimentează-te și hidratează-te des și devreme

Nu aștepta să devii însetat sau înfometat pe traseu pentru a te hidrata și a te alimenta. Organismul tău are nevoie de combustibil, în special în timpul unei curse de anduranță.

5. Stabilește-ți mai mult de un singur scop

În acest fel, dacă nu reușești să atingi primul scop (spre exemplu, cel de a încheia ultramaratonul într-un anumit interval de timp sau, pur și simplu, cel de a ajunge la linia de sosire), vei putea atinge celelalte scopuri, fapt ce te va motiva să alergi mai departe pe astfel de distange și în astfel de competiții. Dacă ești, deja, un alergător experimentat, scopul principal poate fi cel de a termina cursa pe locul I la categoria ta de vârstă, cel de-al doilea poate fi terminarea cursei în mai puțin de 20 de ore, iar cel de-al treilea, parcurgerea înregului traseu, indiferent de timp.

Citește și: 

6. Adaptează-te când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit

Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ți-ai dori. Când ceva neprevăzut se întmplă, fii pregătit să te adaptezi și chiar să renunți la cursă. Spre exemplu, continuarea cursei în cazul unei accidentări survenite pe parcurs îți poate face mult mai mult rău decât bine.

7. Depășește-ți limitele

Dacă nu ai un motiv clar pentru care ar trebui „să o lași mai moale”, încearcă să-ți depășești limitele, atât în timpul cursei, cât și la antrenamente. Doar așa vei putea progresa.

8. Vizualizează-ți succesul

În timpul fiecărei curse, imaginează-ți că ești pe primul loc și că vei câștiga. Sau, în funcție de cât de pregătit ești, că vei trece linia de sosire. Astfel de exerciții mentale te vor ajuta să-ți atingi scopul și-ți vor da energie să continui cursa, chiar și atunci când simți că nu mai poți.

9. Distrează-te

Nu uita că o competiție de alergare, în special de alergare montană, reprezintă un bun pretext de a te simți bine. Bucură-te că ești acolo și nu la birou sau acasă, în orașul poluat în care locuiești.

10. Păstrează-ți atenția trează

Nu lenevi niciodată psihic și păstrează-ți atenția trează, pentru că nu știi niciodată ce obstacole se află în fața ta. Cu cât ești mai conștient de pașii pe care îi faci și de caracteristicile traseului pe care te afli la un moment dat, cu atât ești mai capabil să eviți accidentările sau alte evenimente nedorite. În plus, nu te vei rătăci pe traseu!

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*