Un arsenal complet de echipament montan de calitate poate presupune cheltuieli semnificative. Însă lucrul acesta nu ar trebui să te întristeze sau să îți influențeze plăcerea de a merge pe munte. Echiparea cu un cort nou, bocanci de munte sau schiuri se poate face în timp și la prețuri mici, dacă știi când, de unde și cum să cumperi.

Iată cinci trucuri ca să-ți umpli șifonierul și debaraua cu un echipament de calitate, fără să-ți golești portofelul:

Sezonul potrivit

Cel mai bun truc pentru a cumpăra echipament de calitate la prețuri mici e să faci cumpărăturile în extra-sezon. Cumpără schiuri în iunie și bocanci de de trei sezoane în februarie. Trucul are și o continuare: nu cumpăra în perioada în care au loc vacanțele sau în perioada pre-vacanță, în care oamenii și magazinele se pregătesc, cu stocuri noi, pentru acest moment. Prețurile vor fi mai mari indiferent ce vrei să cumperi.

Cumpără un model mai vechi

Modelele noi pot veni într-o serie inedită de culori, cu mai multe buzunare sau cu promisiuni care să te tenteze să scoți mai mulți bani din buzunar. Calitățile produselor sunt, însă, de cele mai multe ori, asemănătoare cu cele din anii precedenți, așa că, pentru economisire, poți cumpăra modele mai vechi, Dacă te întrebi cât de în spate poți merge, trei-patru ani ar fi suficient. În loc să îți cumperi cea mai nouă și mai grozavă piesă de echipament, alege una mai veche, dar la fel de grozavă, pentru numai jumătate din preț.

Cumpără online

Dacă vrei să te asiguri achiziționezi echipament la cel mai bun preț, inspectează toate site-urile online care ar putea avea produsele care te interesează. De cele mai multe ori, produsele sunt mai ieftine online, și nu din cauza problemelor pe care le-ar putea avea produse, ci pur și simplu pentru că magazinele cu pricina nu mai au cheltuieli de logistică atât de mari (ca plata unei chirii în centrul orașului), pe care să fie nevoiți să le adauge la valoarea produselor. Iar ca să fii sigur că site-ul de pe care cumperi este serios, întreabă-ți cunoscuții ce părere au despre magazinul online, dacă au cumpărat produse de acolo și dacă acestea s-au ridicat la înălțimea așteptărilor lor. O opinie nu strică niciodată. În plus, verifică dacă, între condițiile livrării, există și posibilitatea de a returna/înlocui produsul, în cazul în care acesta vine cu defecte sau măsura nu ți se potrivește. Și nu uita să urmărești ofertele.

Verifică magazinele second 

Magazinele second hand sunt numai pentru cunoscători. Dacă știi ce ți-ar putea folosi și, mai mult, dacă știi la ce să te uiți când intri într-un astfel de magazin, s-ar putea să te alegi cu câteva piese de echipament excelente, la un preț foarte, foarte bun. Nu te speria de eticheta „folosit”. Dacă îți dai interesul să cauți, poți găsi piese de echipament noi sau „iubite cu blândețe”, adică într-o stare numai bună de purtat.

Ajutor de la prieteni

Dacă ești genul de persoană care nu se sfiește să-și ceară cadoul, le poți spune prietenilor tăi (în cazul în care și ei sunt la fel) ce ți-ai dori să primești de ziua ta. Apoi, aceștia ar putea să pună mână de la mână și îți cumpere piesa de echipament mult dorită, în ideea că ai cerut ceva ce îți folosește și de care ai nevoie cu adevărat. Încearcă, totuși, atunci când ceri, să nu te uiți la lucruri prea scumpe. Un cadou nu trebuie să fie o gaură în buget.

Totodată, dacă ai prieteni care își permit să investească foarte mulți bani în echipament și vor să dea ce nu le mai folosește, nu te rușina să primești lucruri de la ei. Nu ți le oferă ca să te facă să te simți inferior, ci ți le oferă pentru că, pur și simplu, au altele noi. Dacă vrei, totuși, să-ți păstrezi orgoliul intact până la capăt, te poți oferi să le cumperi de la ei.

Ca regulă generală, atunci când îți cumperi echipament de munte, încearcă, totuși, să nu faci rabat de la rațiune – articolele vestimentare sau sportive din piețe și supermarketuri sunt rareori bune, iar dacă vrei să îți pui încrederea în echipament, câțiva lei în minus nu te vor ajuta deloc.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*