Începutul de toamnă, cât încă e vreme uscată, este perioada ideală pentru drumeții în munții înalți din țara noastră.

Pentru un top al traseelor montane spectaculoase din România, puteți pargurge această listă.

Noi ne-am gândit, însă, la câteva recomandări „de sezon” și am făcut un top 5 al celor mai spectaculoase trasee montane pentru acest frumos început de toamnă:

1. Drumeție de o zi în Creasta Sudică a Pietrei Craiului

Traseu: Sat Peștera – Vârful La Om – Șaua Funduri – Sat Peștera

Daca nu aveți la dispoziție prea mult timp pentru o drumeție serioasă, dar vreți să profitați la maximum de tot timpul disponibil, puteți lua în considerare o ieșire de o zi întreagă în Creasta Sudică a Pietrei Craiului, cu condiția să vă cazați de cu seara la una dintre pensiunile de la poalele muntelui, în Satul Peștera, Brașov (pentru mai multe idei de cazare, puteți arunca un ochi și la aceste pensiuni).

Piatra Craiului

Dis de dimineață, porniți pe marcaj cruce roșie până în Șaua La Table, apoi continuați pe bandă roșie până pe Vârful La Om, de unde începe traseul de creastă, marcat cu punct roșu, până la Șaua Funduri. De acolo, coborâți pe triunghi albastru până înapoi în Șaua La Table și reveniți în Sat Peștera pe aceeași cruce roșie pe care ați urcat.

Piatra Craiului

Este o drumeție de dificultate mare, atât prin lungimea traseului, cât o zi lumină, cât și prin natura traseului, fiind unul destul de tehnic și expus pe zona de creastă. Traseul este unul deosebit de frumos, cu șanse mari să întâlniți capre negre și flori de colț pe parcursul zilei. Atenție: Nu este recomandat celor cu rău de înalțime și se adresează celor obișnuiți cu traseele montane de anduranță.

Diferență de nivel: 1000+ de metri

Durată: cca 10-12 ore

Dificultate: mare

Observații: în creastă, nu veți gasi surse de apă, ultimul punct în care vă puteți alimenta cu apă pe acest traseu este în Șaua La Table.

2. Circuit de două zile în Munții Parâng, cu dormit la cort

Traseu: Cabana Groapa Seacă – Refugiul Agățat – Lacurile Roșiile, Lung, Mândra – Vârful Parângul Mare – Vârful Gemănarea – Lacurile Verde, Mic și Slivei – Cabana Groapa Seacă

Cu tot bagajul de două zile în spate, intrați pe marcaj punct roșu, treceți de Refugiul Agățat și continuați până la locul de campare, pe malul Lacului Roșiile.

Munții Parâng

A doua zi, continuați pe același marcaj până în creastă, la Șaua Gruiu, de unde intrați pe bandă roșie pînă la Vârful Parângul Mare și mai departe până la Vârful Gemănarea. De aici, cotiți dreapta pe potecă nemarcată până la Lacurile Verde, Mic și Slivei, unde intrați pe cruce galbenă, marcaj care vă aduce înapoi la Groapa Seacă.

Munții Parâng

Ceea ce face acest traseu spectaculos este salba de lacuri limpezi și de culori aproape ireale pe lângă care vă veți purta pașii.

Munții Parâng

Diferență de nivel: 1300 m

Durată: 8-9 ore pe zi

Dificultate: mare

Observații: Porțiunea dintre Vârful Gemănarea și Lacurile Verde, Mic și Slivei este nemarcată, nu vă aventurați dacă nu cunoașteți zona sau dacă nu sunteți cu cineva care o cunoaște.

3. Drumeție de două zile pe versantul de vest al Bucegilor

Traseu: Sat Șimon – Valea Gaura – Cabana Omu – Vârful Bătrâna – Șimon

Dacă traseele de pe versantul de est al Munților Bucegi sunt foarte aglomerate, in special în lunile de vară, căci pornesc de pe Valea Prahovei, cele de pe versantul de vest sunt mult mai liniștite, dar și mai pitorești.

Munții Bucegi

Traseul nostru pornește pe marcaj bandă albastră până în apropiere de Monumentul Militarilor Israeliți, continuă pe triunghi galben până în Poiana Gaura, apoi pe cruce roșie până în Șaua Hornurilor și pe bandă roșie până la Vârful Omu. Aici puteți înnopta fie la cabana, fie la cort. Se spune că de la Cabana Omu, se poate vedea unul dintre cele mai frumoase răsărituri de soare. Odată odihniți, continuați pe bandă roșie până la Refugiul Bătrâna, de unde coborâți pe triunghi roșu și apoi pe bandă roșie până înapoi în Sat Șimon.

Diferență de nivel: cca 1500 m

Durată: 8-9 ore pe zi

Dificultate: mare

4. Două zile în estul Munților Făgăraș

Traseu: Sat Breaza de Făgăraș – Lacul Urlea și retur

Una dintre cele mai frumoase zone din maiestuoșii Munți Făgăraș este zona Lacului Urlea, aflat în estul acestora. Este ceva aproape din altă lume acolo, în special în luni ca septembrie și octombrie. Se poate ajunge aici pornind din Sat Breaza de Făgăraș, după o drumeție lungă și destul de anevoioasă, pe marcaj punct roșu, care trece pe lângă fosta Cabană Urlea, apoi pe punct albastru până la lac.

Munții Făgăraș, Urlea

Se poate înnopta la cort sau, în caz de nevoie, în Refugiul Urlea. Daca mai aveți energie, puteți urca de aici și până la Vârfurile Dara și Hârtopul Darei, ambele de peste 2500 de metri.

Diferență de nivel: cca 1500 m

Durată: 8-9 ore pe zi

Dificultate: mare

Observații: În primele trei ore de traseu, până la fosta Cabană Urlea, poteca trece pe langă multe tufe cu mure și zmeură. Aceeași potecă este presărată, însă, și cu treaba mare de urs, nu mergeți în liniște pe această bucată, să nu cumva sa luați ursul prin surprindre!

5. Cu cortul în Munții Retezat

Traseu: Poiana Pelegii – Lacul Bucura și, de aici, alte trasee zilnice

Un loc special în lumea munților din țara noastră este Lacul Bucura din Munții Retezat. Este „tabăra de bază” a multor drumeți ce vor să exploreze acești munți. Cel mai rapid mod de a ajunge la Lacul Bucura este pe marcaj bandă albastră din Poiana Pelegii, după ce străbați cu mașina un drum forestier de cca 20 de km. De la Lacul Bucura, în funcție de preferințele fiecăruia, se pot face drumeții zilnice până la varfurile sau alte lacuri din apropiere.

Munții Retezat

Diferență de nivel: cca 500 de metri pe zi

Durată: 2-5 ore pe zi

Dificultate: medie

Observații: Înainte de a porni la drum, verificați starea drumului forestier până la Poiana Pelegii!

Munții Retezat

Indiferent de ce traseu alegeți, nu uitați să consultați prognoza meteo înainte de a pleca în drumeție și să vă echipați corespunzător!

Fotografii: Amalia Marcu

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*