Tot ce trebuie să știi despre hidratare în timpul drumețiilor montane. Știi că trebuie să te hidratezi în timpul drumețiilor, dar nu știi câtă apă este bine să bei? Este bine să bei apă dintr-un pârâu de pe traseu? Ce se întâmplă dacă bei prea multă sau prea puțină apă?

Ei bine, vom încerca să răspundem pe scurt.

Să vedem:

Câtă apă trebuie să bei în timpul drumețiilor?

Este esnețial să ai la tine suficientă apă în timpul drumețiilor montane, mai ales dacă vrei să ai suficientă energie pentru a-ți atinge scopul și, evident,d acă vrei să te simți bine și să te bucuri de traseu. Deshidratarea pe trasee lungi este periculoasă. Pe lângă senzația de slăbiciune cu care vine la pachet, deshidratarea te face sensibil la insolație și la hipotermie, în funcție de sezon și de temperatură. În plus, confom American Hiking Society, deshidratarea crește riscul apariției dezorientării pe traseu, fapt ce poate fi, uneori, fatal.

Nevoile de apă ale unei persoane depind de greutatea sa, însă, în general, ar fi în regulă să bei un litru de apă la fiecare două ore de drumeție, spun cei de la sectionhiker.com. Încearcă să bei la intervale regulate de timp și să nu consumi toată apa într-o singură oprire pentru hidratare. Totodată, este important să bei apă chiar dacă nu îți este sete, deoarece pierzi constant apa din organism prin transpirație, în timpul drumeției, din cauza efortului. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât temperatura de afară este mai scăzută. Ai putea să nu realizezi că transpiri, dar, crede-ne pe cuvânt, o faci fără să-ți dai seama.

Însă apa nu este singurul lucru de care ai nevoie. În timpul unei drumeții pierzi în egală măsură sare și electroliți, de aceea îți recomandăm să consumi și săruri de rehidratare. O simplă căutare pe internet ne demonstrează că nu sunt deloc scumpe. Astfel, combinarea sărurilor de rehidratare cu apa este mult mai eficientă în a asigura funcționarea optimă a organismului decât apa.

Care este cea mai bună modalitate de a transporta apa în timpul drumețiilor?

Aici ai la dispoziție două opțiuni (care nu se exclud reciproc):

Sistemul de hidratare. Pe piață există astfel de rucsacuri de drumeție dotate cu sisteme de hidratare. Avantajele sunt evidente. poți consuma apă din mers, fără să fie nevoie să te oprești și să dai rucsacul jos din spinare. Principalul dezavantaj este, de asemenea, evident: în cazul temperaturilor extreme, apa tinde să se încălzească sau să înghețe. Dacă știi, însă, că ai multe izvoare pe traseu, de unde poți umple cu apă rece „punga” din rucsac, o astfel de opțiune este foarte comodă.

Sticlele cu apă. Acestea pot fi din plastic sau din oțel inoxidabil (acestea din urmă împiedică apa să se încălzească prea tare pe timp de caniculă).

O altă posibilitate pe care o ai la îndemână este și folosirea unui astfel de termos ușor. Așa cum termosul păstrează ceaiul cald pe timp de iarnă, la fel va păstra și apa rece pe timp de vară.

Poți să bei apă din izvoare sau pârâuri?

Deși să bei apă din izvoare sau pârâuri nu reprezintă o acțiune care, în mod normal, ți-ar pune viața în pericol, ar trebui să eviți acest lucru, în special la altitudini joase și în apropierea localităților, unde riscul de poluare este ridicat. Motivul: riști să te îmbolnăvești de diaree sau chiar de anumite boli infecțioase.

Există, însă, și soluții. Una dintre ele este reprezentată de filtrul portabil (ai aici un exemplu de pe Amazon). O altă soluție poate fi achiziționarea unui recipient dotat cu filtru de apă, precum acestea de aici. Cea de-a treia soluție este fierberea apei, acolo unde este posibilă. Lasă apa să fiarbă timp de 1-3 minute, timp suficient pentru a deveni bună de băut după ce se răcește.

Însă ce faci dacă nu mai ai apă, nu ai la tine un filtru de apă și întâlnești un izvor în cale? Ei bine… Bea apă. Riscul de deshidratare este, în situația respectivă, mult mai mare, cu efecte mult mai puternice și imediate decât riscul de a te îmbolnăvi de diaree.

Însă nu uita: asigură-te că ai la dispoziție un litru de apă pentru fiecare două ore de drumeție. Minimum!

Citește și: Pantofii de alergare montană, potriviți pentru drumeție? Ce trebuie să știi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*