Este frumos iarna pe munte. Știm, am mai scris despre asta. Și este atât de frumos, încât, în contemplarea noastră și în avântul nostru de montaniarzi pasionați, putem uita de noi înșine și de riscurile pe care le presupune o drumeție pe timp de iarnă și putem face câteva greșeli care ne pot costa nu doar confortul, ci și siguranța la altitudine.

Topul celor mai frecvente greșeli care ne pun în pericol:

1. Îți supraestimezi abilitățile

E ușor să ne considerăm niște supraoameni acasă, pe canapea, iar când ne gândim la traseul pe care-l vom urma pe munte, să-l trasăm cu o lejeritate demnă doar de niște campioni. Doar că socoteala de acasă nu prea se potrivește cu cea de pe cărare, iar condiția ta fizică își poate spune cuvântul. Ca să nu mai vorbim de condițiile meteo sau de caracteristicile terenului pe care vei păși.

Iar aici intră și marjele de timp, pe care mulți drumeți amatori nu și le iau. Dacă ești de părere că, pe timp de iarnă, un traseu de 6-7 ore se parcurge obligatoriu în 6-7 ore, te înșeli amarnic. Iar dacă rămâi iarna, pe întuneric, într-un loc pe care nu-l cunoști, cu repere ambigue, e posibil ca nici salvamontiștii să nu-și poată da seama unde te afli.

2. Nu acorzi o mare importanță echipamentului de munte

În miezul verii, e mai simplu să încropești un echipament de munte din lucrurile pe care le găsești prin dulap sau prin debara. La capitolul „confort termic”, mai mult de o răceală zdravănă n-ai ce să pățești, în munții noștri. Iarna, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Deși sunt ușor de ignorat când îți pregătești echipamentul pentru drumeție, această piesă de echipament este absolut necesară. Dacă ai două perechi, e și mai bine. Gândește-te și la uitucii din grupul tău. Evident, niciodată nu strică să ai, spre exemplu, și două frontale, precum și cel puțin încă un rând de first layer.

3. Ești prea relaxat pe traseu

Știm că frumusețea muntelui este răitoare, însă iarna e mai simplu să te rătăcești decât vara, deoarece marcajele pot fi acoperite de zăpadă. Acordă o atenție deosebită marcajelor și nu uita că e mult mai periculos să te rătăcești iarna decât în miezul verii. Știu, truisme, dar noi ne facem datoria și le scriem aici.

4. Nu te alimentezi și nu te hidratezi suficient

Iarna, în timpul unei ture pe munte, roganismul tău consumă mai multe calorii decât vara, deci și nevoia ta de alimente este mai mare. Puține activități ard mai multe calorii ca mersul prin zăpada mare și viscol, cu bagaj în spate, în timp ce organismul se străduiește să-și mențină temperatura. Mai multe despre alimentele care își merită un loc în rucsac am scris AICI.

Încă ceva: deși s-ar putea să nu-ți dai seama la fel de pregnant, pe timpul iernii, de nevoia organismuluio tău de lichide (prin comparație cu turele de vară), nu uita că efortul tău este chiar mai intens decât vara, iar transpirația nu te ocolește. Așa că ascultă-ți organismul și hidratează-te suficient.

5. Îți este prea frig și nu faci nimic pentru asta

Pentru a avea, mereu, senzația de cald, ai nevoie de haine uscate și cu membrane anti-vânt, iar pe de altă parte, izolația (insulation). La primele senzații de frig, nu ezita să mai pui un strat de haine pe noi sau să schimbi ceea ce e ud, pentru că, în caz contrar, temperatura corpului scade fără să-ți dai seama (de la 35 în jos se instalează hipotermia, cu frisoane și letargie). Însă, în mod paradoxal, trebuie să ne asigurăm și că nu ne supraîncălzim (și, mai departe, transpirăm și ne este iar frig).

AICI scriam că temperatura corpului poate fi reglată și cu ajutorul unor mici „trucuri”. De exemplu, dacă ne este prea cald, putem renunța la mănuși, la căciulă, la buff, ne putem descheia puțin la geacă, putem desface fermoarele pentru ventilație sau ne putem sufleca mânecile. Deși pare puțin, aceste detalii pot fi de real ajutor în sezonul alb, pentru că ne răcoresc treptat și în doze mici, dar suficiente.

6. Ignori avertizările meteo

Aceasta este, de altfel, prima și cea mai mare greșeală pe care o fac drumeții iarna. Urmărește prognoza cu câteva zile înainte să pleci pe munte, iar dacă lucrurile par să devină „dubioase”, renunță la drumeție. Mai bei un vin fiert într-un bar din oraș decât să tremuri noaptea, cin știe pe unde, așteptând salvatorii montani (asta dacă pot ajunge la tine sau dacă reușești să-i anunțu).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*