Sunt gustoase, ușor de găsit și fac parte din meniul zilnic al majorității oamenilor. Cu toate acestea, dacă vrei să fii un sportiv performant, indiferent dacă practici escalada, mountain biking-ul, alergarea montană sau iubești alpinismul și drumețiile pe munte, trebuie să te ferești de ele ca de cel mai mare dușman.

Am luat-o la pas pe internet și am citit sfaturile unor nutriționiști. Am constatat că: 1) Câți nutriționiști, atâtea sfaturi; 2) Cu toții sunt de acord că alimentele de mai jos sunt moartea performanței:

10aCarne procesată

În această categorie intră, în special, mezelurile și pateurile preparate industrial, care au o valoare nutritivă scăzută, sunt foarte bogate în calorii, grăsime animală, sare și aditivi. Consumul regulat de carne procesată crește riscul apariției obezității, diabetului, bolilor de inimă și a cancerului.

 

 

10bProdusele ”fără grăsimi”

Grăsimile sunt înlocuite cu aditivi, sodiu și zahăr, altfel ar avea un gust oribil. Astfel de produse conțin, în schimb, foarte multe grăsimi trans, care dăunează inimii și cresc nivelul colesterolului din sânge.

 

 

10cMaioneza

Nimeni nu crede că maioneza este un aliment sănătos, însă nici nu realizează cât de nesănătoasă este. O linguriță de maioneză conține aproximativ 90 de calorii, 10 grame de grăsimi și 90 de miligrame de sodiu. Suntem siguri că Anton Krupicka sau Kilian Jornet nu scaldă salata-n maioneză atunci când doboară recorduri mondiale.

 

 

10dMargarina

Cele mai multe tipuri de margarină conțin grăsimi trans și grăsimi hidrogenate. Margarina este un aliment cvasi-sintetic care a apărut în Al Doilea Război Mondial, în urma raționalizării untului. Un grup de cercetători americani a descoperit accidental că, dacă încălzesc un amestec de uleiuri vegetale la 150 de grade Celsius, în prezența hidrogenului și folosind catalizatori de nichel, obțin un produs alb și comestibil. Iar asta spune totul.

 

10eSucurile acidulate

Dincolo de faptul că măresc riscul apariției obezității, sucurile acidulate pot cauza apariția cancerului, a problemelor renale, a bolilor de inimă și a diabetului.

 

 

 

10fCerealele dulci

Cerealele dulci, adică cele care tind să ne facă cu ochiul de pe rafturi, nu au o mare valoare nutritivă, au mult zahăr, conțin foarte mulți conservanți și nu au în compoziție fibre dietetice. Cerealele integrale sunt de preferat.

 

 

10gCafeaua procesată

Necesarul zilnic de calorii al unui adult este de 2.000, iar o cafea cu frișcă are aproximativ 300 de calorii. Dacă vrei să ai o viață sportivă sănătoasă și eficientă, există o sumedenie de alte alimente și băuturi care, pe lângă cele 300 de calorii pe care ți le oferă și cafeaua, conțin substanțe nutritive și ajută organismul să facă față unui efort susținut.

 

 

11b   Citește și: Patru alergători pe care ar trebui să-i urmărești pe Facebook

 

11c   Citește și: Ce pericole te pândesc în timpul curselor de alergare montană și cum să le eviți

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*