Camparea pe munte ar trebui să reprezinte un mod foarte plăcut de a te întoarce, pentru cel puțin două zile, la viața simplă din mijlocul naturii.

Cu toate acestea, foarte mulți drumeți neexperimentați fac o serie de greșeli care le poate transforma weekendul într-un eșec total.

Iată care sunt acestea și cum poți să le eviți:

  1. Mărimea cortului este nepotrivită

Atunci când comanzi un cort de pe internet, dintr-un magazin online obscur, ai mare grijă la descrierea produsului. Multe astfel de magazine vând, spre exemplu, corturi de trei persoane, deși în ele încapi doar tu și rucsacul sau doar tu și iubita/iubitul tău (dacă are 40 de kilograme cu tot cu haine și bocanci). Atunci când cumperi un cort, asigură-te că magazinul îți pune la dispoziție toate informațiile de care ai putea avea nevoie.

Spre exemplu, un magazin transparent în privința produselor sale trebuie să ofere informații clare despre producător, greutate, tip, anotimp, dimensiunile cortului, dimensiunile pachetului (sunt importante, nu-i așa?), înălțime, bețele de cort, materialul interior, materialul din care este confecționată folia exterioară și folia de podea, numărul de persoane și numărul de intrări. Pe unele magazine online poți citi și review-uri ale cumpărătorilor cu privire la produsele respective. Descrierile exhaustive, așa cum sunt făcute în cazul acestor corturi de drumetie, te ajută enorm să iei cea mai bună decizie și să eviți greșeala numărul 1.

2. Nu ai testat echipamentul înainte de a pleca în drumeție (asta dacă îl deții!)

Chiar dacă părem niște tocilari ai drumețiilor montane, crede-ne pe cuvânt: cel mai prost moment pentru a constata că-ți lipsesc bețele sau cuiele de cort, că sacul de dormit este rupt sau că butelia nu funcționează este cel în care soarele apune, iar tu te bucuri c-ai găsit locul perfect de campat, aflat undeva la 2.000 de metri altitudine.

În plus, dacă ți-ai cumpărat bocanci noi, poartă-i prin oraș de două-trei ori, pentru a afla dacă îți fac bătături și dacă sunt, într-adevăr, la fel de confortabili ca atunci când i-ai probat în magazin. Dacă ești una dintre cititoarele site-ului nostru, ia în considerare achiziționarea unor bocanci de munte pentru femei.

Aceștia sunt adaptați caracteristicilor fizice ale piciorului tău. În primul rând, bocancii pentru femei au un călcâi mai îngust, au o lamelă suplimentară care oferă un echilibru între sprijinul pentru picior și flexibilitatea în mers, dar și o pronație mai mare, special adaptată tipului de călcătură a unei femei, precum acești bocanci de munte pentru femei.

3. Ajungi târziu la locul în care vei campa

Instalarea cortului pe întuneric poate deveni un adevărat coșmar, iar o persoană neexperimentată va face întotdeauna ceva greșit în din cauza bâjbâielii. În plus, este important să te familiarizezi cu zona înainte și după ce ți-ai instalat cortul, pentru a ști unde există o râpă, unde te poți retrage în siguranță pentru nevoile fiziologice și ce pericole te-ar putea pândi în timpul nopții.

Citește și: 9 abilități pe care ar trebui să le ai ca să ușurezi la maximum bagajul pe munte

Citește și: 4 sfaturi utile. Cum alegi cortul perfect pentru drumețiile montane

4. Te bazezi pe foc pentru a găti

Știu că-ți place să prăjeștila foc tot felul de alimente din carne. Cu toate acestea, dacă nu ai luat cu tine și alte alimente, s-ar putea să ai o surpriză neplăcută. Carneași cârnații ar putea fi insuficienți pentru mai multe zile, iar ploaia și lemnele ude ar putea face imposibilăaprinderea focului. Alimentele gătite la foc trebuie să fie un capriciu și un premiu pentru faptul c-ai ajuns acolo unde ți-ai propus, nu o necesitate.

5. Îți iei hainele nepotrivite

Iarna nu-i ca vara, iar noaptea nu-i ca ziua. Nu doar că e întuneric, ci e și mai frig, mai ales la munte, unde diferențele de temperatură dintre zi și noapte te pot face să dârdâi până răsare soarele. Asigură-te că ești pregătit pentru a înnopta pe munte și că sacul tău de dormit este dedicat drumețiilor montane. Dacă te simțeai bine în el vara trecută în Vama Veche, nu este obligatoriu să te simți la fel de bine și atunci când vei campa pe munte.

Mulți drumeți neexperimentați nu își iau, însă, hainele potrivite nici pentru timpul zilei. În articolul „De ce ucide bumbacul și ce haine te salvează la munte” despre regula celor trei straturi, despre izolație și despre cum ar trebui să alegi hainele în funcție de temperaturile de afară.

6. Iei cu tine alimentele nepotrivite

Dacă ți-ai imaginat că participi la Master Chef în timp ce pregăteai mâncarea pentru munte, ai făcut o mare greșeală. Nu lua cu tine tot felul de specialități. Dacă vrei să mănânci witchetty grub, sannakji, tong zi dan, escamoles sau o banală paella valenciana, cazează-te la o cabană „șmecheră” dintr-o stațiune din Alpi. Pe munte, atunci când stai la cort, ai nevoie de alimente simple, care se strică foarte greu. Spre exemplu, carnea puternic afumată și batoanele bio cu fibre și proteine ar putea fi două alegeri fericite pentru un weekend petrecut în sălbăticie.

7. Gătești în cort

Ai gătit vreodată acasă în dormitor? Ei, vezi? Cortul nu este bucătăria ta, ci micul tău dormitor din creierul munților. Gătitul în cort duce la apariția condensului și îți poate pune în pericol viața. Au existat cazuri în care oamenii au murit asfixiați în cort din cauza monoxidului de carbon sau în care au dat foc cortului și au suferit arsuri grave. În plus, gătitul alimentelor în cort într-o zonă în care există urși poate fi sinucidere curată.

8. Nu ai suficiente surse de lumină

Majoritatea grupurilor de drumeți neexperimentați au o singură lanternă frontală atunci când merg pe munte și orbecăie de colo-colo pe lângă corturi, orientându-se cu ajutorul telefoanelor mobile. Fiecare drumeț ar trebui să aibă o lanternă frontală.

Citește și: De ce „ucide” bumbacul și ce haine te salvează la munte

Citește și: Cum eviți bășicile pe munte și ce faci atunci când nu le-ai putut evita

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*