Indiferent dacă ești un drumeț de weekend sau un alpinist profesionist, știm că te-ai confruntat, cel puțin o dată, cu durerile de picioare, cu durerile musculare și cu bășicile în timpul traseelor pe potecile montane.

Dacă ești, însă, un alpinist profesionist sau un montaniard cu experiență, știi, cu asiguranță, cum să eviți într-un mod cât mai eficient și apoi cum să tratezi rapid cele mai frecvente accidentări.

Există, însă, și drumeți pentru care sfaturile de mai jos ar putea fi utile:

Durerile de genunchi

Unde te doare? Dacă durerea vine, cumva, din interiorul genunchiului, trebuie să mergi la medic. Dacă te afli pe traseu, încearcă să minimizezi tipul specific de mișcare care îți provoacă durere și folosește astfel de bete de trekking pentru a micșora presiunea pe care o pui pe genunchi. Un anti-inflamator va micșora, temporar, durerile până când vei reuși să mergi la doctor.

Citește și: Bețele de trekking. 8 avantaje incontestabile pentru care ar trebui să le folosești

Durerile de umeri și de spate

Dacă te dor oasele umerilor și partea de jos a spatelui, probabil nu ai în spinare un astfel de rucsac de munte special creat pentru drumețiile și expedițiile montane. Dacă deții, totuși, un rucsac de calitate și potrivit pentru pregătirea ta fizică și volumul și greutatea bagajelor, trebuie să centrezi rucsacul și să redistribui obiectele din interior pentru a-i echilibra greutatea.

Dacă te dor mușchii spatelui, între omoplați, strânge cureaua de la piept a rucsacului. Acesta se află, probabil, prea departe de corp și îți trage umerii înapoi.

Citește și: 9 abilități pe care ar trebui să le ai ca să ușurezi la maximum bagajul pe munte

Bășicile

Nimeni nu este imun la bășici. Cu toate acestea, bășicile pot fi evitate dacă înțelegi care sunt cauzele care duc la apariția lor și se vor vindeca mai repede dacă știi cum să le tratezi. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci pe munte este să previi apariția bășicilor.

De îndată ce pielea se înroșește, iar zonele sensibile își fac apariția, folosește un leucoplast sau chiar bandă adezivă pentru a acoperi zonele cu probleme. Dacă bășica s-a format deja, păstrează zona curată, nu sparge balonul cu lichid și aplică un leucoplast pe bășică. În caz contrar, există riscul apariției unei infecții.

Citește și: Cum eviți bășicile pe munte și ce faci atunci când nu le-ai putut evita

Durerile de stomac

Durerile de stomac pot avea legătură cu hidratarea excesivă, caz în care ar trebui să consumi mai puțină apă, conform aoa-adventures.com. Noi am recomanda, însă, o pauză de masă, care să-i permită stomacului să nu mai lucreze în gol în timpul drumeției. Recomandăm, totodată, și cumpărarea de la farmacie, înainte de a pleca în drumeție, a unor medicamente pentru durerile de stomac și pentru clasicele „dureri de burtă” de care cu toții am avut parte la un moment dat.

Citește și: 5 trucuri utile și ieftine pe care le poți folosi în timpul drumețiilor montane

Durerile de cap

Cel mai evident motiv pentru care poți avea dureri de cap în timpul drumețiilor este deshidratarea. Dacă durerea se calmează atunci când te așezi și te odihnești, aceasta este cauza apariției durerii. Soluția: bea un litru de apă pe oră. În plus, consumă și biscuiți sau covrigei sărați, care îți vor da senzația de sete și îți vor aminti constant să te hidratezi corespunzător.

Dacă durerea de cap nu se calmează atunci când te așezi sau este mai mică atunci când te ridici în picioare decât când stai jos, ai putea suferi de hiponatremie (un dezechilibru al balanței de sodiu), adică ai băut prea multă apă și ai nevoie de mai multe săruri, zaharuri și electroliți în sânge. Ia o pauză și mănâncă cel mai sărat aliment pe care îl deții. Încearcă să urinezi și ia în considerare limitarea cantității de apă pe care o consumi pentru următoarele ore, mai ales dacă ai băut cel puțin un litru de apă pe oră.

Citește și: 9+9 sfaturi de la polițiștii sloveni. Ce le recomandă drumeților și ce putem învăța de la ei

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*