Se spune că paza bună trece primejdia rea. Noi am spune că o aplicație bună pentru mobil te scapă de problemele pe care ai putea să le întâmpini într-o drumeție montană: să te rătăcești, să te prindă vreme rea, să rămâi fără baterie la frontală la frontală…

Așa că îți propunem un top 5 al aplicațiilor utile pe munte, care pot fi descărcate gratuit și care nu trebuie să-ți lipsească din smartphone. Unele ar putea să-ți salveze viața.

1. Salvamont

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol. AICI găsești părerile celor care au deja această aplicație dezvoltată de Vodafone.

Dimensiune: 1,7 MB

Instalări: 100.000 – 500.000

2. Smart Compass

Cea mai descărcată aplicație mobilă gratuită, cu funcții de orientare, este Smart Compass. Aplicația poate fi folosită atât în modul potret, cât și în modul landscape, iar dacă dorești localizarea ta exactă, poți folosi camera foto, cu busola suprapusă imaginii. Problemele care pot interveni în folosirea acestei aplicații depind de performanţa dispozivitului tău, iar dacă precizia busolei este slabă, înseamnă că telefonul tău este afectat de un câmp magnetic.

Versiunea Pro a acestei busole costa 3,5 lei și vine la pachet cu o multitudine de alte opțiuni, printre care afișarea nordului absolut, a diverselor tipuri de coordonate militare, trimiterea informațiilor GPS prin SMS sau e-mail, detector complet de metale și vitezometru GPS. AICI găsești părerile celor care au versiunea gratuită, iar AICI pe cele ale utilizatorilor versiunii Pro.

Dimensiune: 3,2 MB

Instalări: 10.000.000 – 50.000.000

3. Weather & Clock Widget Android

Când mergi pe munte, vremea este unul dintre cei mai importanți factori care te poate afecta în timpul drumeției. De aceea, este obligatoriu să ai o aplicație precisă, cu informații detaliate pe mai multe zile, dar și simplu de utilizat. Noi propunem Weather & Clock Widget, care te localizează prin GPS și îți oferă, pe lângă prognoza pe următoarele 5 zile, informații referitoare la umiditate, presiunea atmosferică și viteza vântului. De asemenea, utilizatorii pot afla orele exacte la care soarele răsare sau apune, o funcție deosebit de importantă când vrei să afli cât timp te mai poți plimba pe cărările accidentate, înainte să te prindă întunericul.

Aplicația se poate actualiza automat (la 15 minunte, 30 de minute, o oră, trei ore, șașe ore, nouă ore sau 12) sau manual și vine în diferite dimensiuni de ecran (2×1, 4×1, 4×2, 4×3, 5×1, 5×2, 5×3). Principalul dezavantaj al aplicației este consumul mare al bateriei. AICI găsești părerile utilizatărilor.

Dimensiune: 6,6 MB

Instalări: 10.000.000 – 50.000.000

4. High-Powered Flashlight

Se poate întâmpla să ți se descarce bateriile lanternei și să nu ai altele de rezervă. Pe munte, lumina este esențială, astfel că ai nevoie de o lanternă puternică. În acest caz, îți poți descărca aplicația celor de la iHandy Inc., care îți oferă o lanternă fie folosind blițul de la cameră, fie lumina ecranului alb.

Mai mult, este singura aplicație de acest fel care are incorporată și o busolă. AICI găsești părerile utilizatorilor.

Dimensiune: 4,8 MB

Instalări: 10.000.000 – 50.000.000

5. US Army Survival Guide

Să presupunem că nu vei dori să folosești niciuna dintre aplicațiile mai sus enumerate. Atunci ai absolută nevoie de un manual care să îți ofere câteva tehnici fundamentale de supraviețuire, iar US Army Survival Guide este ceea ce îți trebuie.

Dezvoltată cu ajutorul forțelor armate americane, aplicația îți explică, în 23 de capitole structurate pe nevoile tale, modurile în care să faci un adăpost, să aprinzi focul (chiar folosind lemne umede), cum să (îți) acorzi prim-ajutor, ce plante sau viețuitoare sunt comestibile și cum pot fi preparate. Manualul digital oferă utilizatorilor și câteva sfaturi de psihologie. Există și o versiune Pro a manualului, care ostă 6,57 de lei. Cu toate acestea, dacă nu cunoști limba engleză, aplicația este inutilă.

Dimensiune: 6,9 MB

Instalări: 1.000.000 – 5.000.000

Acestea sunt recomandările noastre. Dacă folosești alte aplicații, spune-ne despre ele!

 

   Citește și: Timex Ironman One GPS+: ceasul-minune pentru alergători și cicliști

 

   Citește și: 10 aplicații utile pentru alergători

 

   Citește și: Quechua a lansat un smartphone “de munte”

 

Comments

comments

4 Responses

  1. Iancu

    Înainte să ajungi să te orientezi cu busola, ar fi mai utile aplicaţiile de orientare, cu hărţi descărcabile offline, pe care poţi să încarci şi să urmăreşti pe teren trasee făcute de altii sau desenate de tine. Aşa e mai puţin probabil să ajungi să suni la Salvamont…

    OruxMaps
    Oferă o colecţie mare de hărţi, inclusiv hărţi topo (ex. Topo4u) pe care apar şi unele dintre traseele turistice marcate.

    Alta aplicatie recomandata ar fi My Trails, care iarăşi include o hartă foarte bună cu România – http://beta.map1.eu/ descărcabilă pe telefon, inclusiv unele din traseele turistice marcate.

    Şi da, lanterna telefonului este o invenţie minunată! Mai ales când ai rătăcit frontala!

    Răspunde
  2. mastabac

    as adauga ceva extrem de util, ca un gps tracker care foloseste cu intermitenta antena si implicit consuma mult mai putin bateria mobilului. dupa ce am testat foarte multe programe, am ramas la FOLLOWMEE.
    Chiar si versiunea gratis permite unui utilizator cu acces la net (chiar de pe mobil) sa te localizeze.
    Bun pentru cand pleci in necunoscut, sa lasi userul si parola cuiva apropiat.

    orice alt soft de GPP tracking imi consuma bateria in cel mult 4-5 ore, din cauza utilizarii permanente a antenei GPS.

    Bafta !

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*