Munții reprezintă aproximativ un sfert din suprafața totală a Pământului și adăpostesc milioane de specii de plante și animale rare. Din acest motiv, regiunile muntoase sunt importante și trebuie protejate cu orice preț.

În acest sens, UNESCO evaluează impactul schimbărilor globale și climatice asupra ecosistemelor montane fragile. Iată 10 regiuni muntoase din întreaga lume, aflate în Patrimoniul UNESCO:

1. Munții Dolomiți se află pe teritoriul Italiei și sunt situați în Alpii Calcaroși. Au intrat în Patrimoniul Mondial al UNESCO pe 26 iunie 2009. Sunt cunoscuți în special pentru pădurile de molizi, al căror lemn este folosit pentru construirea instrumentelor cu corzi, dar și pentru stațiunea de schi San Martino di Castrozza. Munții Dolomiți sunt populați în cea mai mare parte de căprioare și de vulturi aurii.

Foto: sergio barbieri/Flickr

Foto: sergio barbieri/Flickr

2. Muntele Pierdut (Monte Perdido) este situat la granița dintre Spania și Franța și face parte din lanțul muntos Pirinei. Peisajele pastorale și stâncile masive, din circurile glaciare de pe versanții nordici, fac din această regiune muntoasă un adevărat colț de rai. Muntele Pierdut a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1997. Zona din partea Spaniei cuprinde două dintre cele mai mari și mai adânci canioane din Europa.

Foto: Guillaume Baviere/Flickr

Foto: Guillaume Baviere/Flickr

3. Munții Orăștiei adăpostesc unele dintre cele mai importante obiective turistice din România, Cetățile Dacice. Complexul face parte din Patrimoniul UNESCO din anul 1999 și este alcătuit din șase cetăți (Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, Cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia, Cetatea dacică de la Costeşti Blidaru, Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie, Cetatea dacică de la Băniţa, Cetatea dacică de la Căpâlna), construite între secolul I î.H. și secolul I d.H. Scopul acestor cetăți era de apărare împotriva cuceririi romane.

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sarmisegetusa_Regia_-_Templele_patrulatere_mici_-_Zona_sacra_%E2%80%93_Gradistea_Muntelui,_Muntii_Sureanu,_Hunedoara,_Romania_19.JPG

Foto: Sarmisegetusa Regia/commons.wikimedia.org

4. Masivul Durmitor se află pe teritoriul Muntenegrului, iar Parcul Național cu același nume face parte din Patrimoniul UNESCO din anul 1980. Masivul Durmitor, din munții Dinarici, are un relief carstic și adăpostește peste 200 de peșteri, care pot fi vizitate de către turiști. De asemenea, Parcul Național este o adevărată comoară, fiind reprezentat de păduri masive de pini, munți înalți și lacuri glaciare.

Foto: Aleksandr Zykov/Flickr

Foto: Aleksandr Zykov/Flickr

5. Munții Caucaz sunt situați în Rusia și reprezintă unul dintre puținele lanțuri muntoase din Europa care nu au fost atinse de impactul uman. Partea de vest a munților Caucaz a intrat în patrimonial UNESCO în anul 1999. Regiunea adăpostește un număr mare de specii endemice de plante și animale, fiind locul de origine al zimbrilor europeni, potrivit whc.unesco.org.

Foto: Daniel Beilinson/Flickr

Foto: Daniel Beilinson/Flickr

6. Alpii Elvețieni Jungfrau – Aletsch fac parte din Alpii Bernezi și au intrat în patrimonial UNESCO în anul 2007. Aici se găsește cel mai mare ghețar din Eurasia, dar și o diversitate de ecosisteme rezultate în urma schimbărilor climatice.

Foto: Frapestaartje/Flickr

Foto: Frapestaartje/Flickr

7. Munții Malori – Drakensberg se află pe teritoriul Africii de Sud și au fost declarați ca făcând parte din patrimoniul UNESCO în anul 2000. Regiunea situată între parcurile naționale Ukhahlamba Drakensberg și Sehlathebe este o adevărată perlă a naturii. Aici pot fi admirate sculpturi spectaculoase în stânci, peșteri și alte monumente ale naturii.

Foto; billandkent/Flickr

Foto; billandkent/Flickr

8. Munții Pirin se află în partea de sud-vest a Bulgariei și au intrat în patrimonial UNESCO din anul 1983. Regiunea este cunoscută pentru pădurile de conifere, cascadele spectaculoase, lacuri glaciare unice și peșteri surprinzătoare. Zona din patrimoniu are o suprafață de 40.000 de hectare.

Foto: Marin Nikolov/Flickr

Foto: Marin Nikolov/Flickr

9. Munții Teide sunt situați în Tenerife, iar parcul național cu același nume a fost introdus în patrimonial UNESCO în anul 2007. Este cunoscut ca fiind al treilea vulcan ca mărime din lume și are 3,781 de metri.

Foto: El Coleccionista de Instantes/Flickr

Foto: El Coleccionista de Instantes/Flickr

10. Munții Great Smokey din Statele Unite ale Americii au intrat în patrimonial UNESCo în anul 1983. Parcul Național adăpostește peste 3.500 de specii de plante și multe specii de rare de animale, printre care se află și salamandrele.

Foto: bobistraveling/Flickr

Foto: bobistraveling/Flickr

Citește și: Pădurile virgine din România, în Patrimoniul Mondial al UNESCO

Citește și: TOP 10. Cele mai frumoase parcuri naționale, pe care trebuie să le vizitezi

Citește și: FOTO. Destinația montană perfectă. Câteva motive pentru a vizita Svaneti

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*