Tragediile montane, precum cutremurul din Nepal și avalanșa de pe Everest din aprilie 2015, ne întristează întotdeauna și ne arată cât de puternic este muntele atunci când se înfurie.

Optmiarii au fost și vor rămâne principala atracție pentru turiștii și alpiniștii îndrăgostiți de altitudinile extreme. Însă muntele își cere tributul, iar pe optmiari își pierd viața, anual, zeci de alpiniști.

Altitudinile și temperaturile extreme, viscolele și condițiile meteorologice incredibil de dificile au pus pe jar o întreagă industrie a echipmentelor sportive de munte. Așa au apărut astfel de saci de dormit, iar acești bocanci de munte încorporează mai multă tehnologie de vârf decât ți-ai putea imagina.

Deschizătorii de drumuri

Prima cucerire a unui optmiar aparține lui Maurice Herzog și Louis Lachenal, care au atins vârful Annapurna pe 3 iunie 1950.

Primul alpinist care a urcat pe toți cei 14 optmiari a fost Reinhold Messner, care și-a îndeplinit misiunea pe 16 octombrie 1986. Un an mai târziu, Jerzy Kukuczka devenea cel de-al doilea alpinist care reușea să urce pe toți optmiarii. Spre deosebire de Kukuczka, Messner a reușit performanța fără oxigen suplimentar. Al doilea alpinist care a reușit acest lucru a fost Erhard Loretan, în 1995.

Până în prezent, 34 de alpiniști au escaladat, cu sau fără oxigen suplimentar, toți cei 14 optmiari. Țările care conduc în topul alpiniștilor care au escaladat toți optmiarii sunt Italia și Coreea de Sud, fiecare cu câte cinci alpiniști, urmate de Spania (4), de Kazahstan și Polonia (câte 3). 15 dintre cei 34 de alpiniști au reușit performanța fără să apeleze la oxigen suplimentar.

În galeria foto de mai jos veți găsi toți cei 14 optmiari, într-un top realizat în funcție de rata mortalității de-a lungul timpului, conform cifrelor furnizate de site-ul 8000ers.com. De menționat este că, în cazul a 11 optmiari, procentul celor care își pierd viața este mai mic după anul 1990 decât înainte. Cu toate acestea, în cazul munților Kangchenjunga, Shishapangma și Broad Peak, procentul a crescut.

Annapurna I (8.091 m)
Prima ascensiune: 3 iunie 1950. Prima ascensiune pe timp de iarnă: 3 februarie 1987. Raportul dintre numărul ascensiunilor reușite și numărul celor care și-au pierdut viața în încercarea de a atinge vârful sau în timpul coborârii: 37,91%. (Foto: Wikipedia)
14 articol(e) « de 14 »

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*