Știm că îți place muntele și că mergi în drumeție de fiecare dată când ai ocazia. Și mai știm și care sunt motivele tale: fie ești îndrăgostit de munte, fie te-ai săturat de oraș. Fie ambele!

Statul la cort are, însă, câteva beneficii incontestabile pentru sănătate pe care mulți dintre montaniarzi nu le cunosc. Cu o singură condiție: să ai la tine echipamentul potrivit.

Iată care sunt cele 10 avantaje pentru sănătate pe care le are dormitul la cort:

1.Aerul curat

Atunci când petreci mult timp în natură, plămânii tăi au parte de mai mult oxigen. Bucuria pe care o simți atunci când respiri aer curat are și o explicație biologică: cantitatea mare de oxigen pe care o respiri duce la secreția în organism a serotoninei, supranumită „hormonul fericirii”. În plus, timpul petrecut la aer curat îmbunătățește presiunea arterială, digestia și sistemul imunitar.

2.Socializarea

Camparea în singurătate are, evident, beneficiile sale, însă petrecerea timpului liber în mijlocul naturii împreună cu un prieten sau cu un membru al familiei vă va ajuta să aveți o relație foarte sănătoasă. Socializarea îți prelungește viața și întârzie apariția problemelor de memorie la bătrânețe, conform unui studiu publicat de Revista Americană de Sănătate Publică.

Citește și: Cum campezi pe ploaie. 6 sfaturi de care ar fi bine să-ți aduci aminte

3.Îmbunătățește starea de spirit

Iubitorii de munte par întotdeauna mult mai fericiți după ce se întorc dintr-o drumeție. Din nou, există o explicație: petrecerea timpului liber sub razele soarelui scade secreția de melatonină din organism, care generează stările de oboseală și depresie.

4.Elimină stresul

Camparea pe crestele munților sau în pădure scade nivelul de stres resimțit de către organism prin secreția de serotonină și prin inhibarea secreției de melatonină. Că tot vorbean anterior de ele…

5.Te ajută să faci mișcare

Când mergi la munte și stai la o cabană până la care ai ajuns cu mașina, nu te bucuri decât de puțin aer curat și, eventual, de peisaje încântătoare. Când mergi, însă, într-o drumeție pe munte și stai la cort în creierul munților, faci foarte multă mișcare, arzi multe calorii (între 120 și 300 de calorii pe oră) și practici, de fapt, unul dintre cele mai sănătoase sporturi din lume.

Citește și: Cum alegi betele de trekking. Câteva sfaturi simple care îți pot salva genunchii

6.Te bucuri de soare

Atunci când stai la soare, organismul tău obține foarte multă vitamina D, care ajută organismul să absoarbă în mod eficient calciul și fosforul.

7.Dormi mai bine noaptea

După o zi de drumeție pe munte, noaptea ai parte de cel mai odihnitor somn în cortul tău, cu condiția să ai la dispoziție un astfel de sac de dormit în care te vei simți mai bine decât în cel mai moale pat. Când ai dormit ultima oară atât de bine? În plus, mulți montaniarzi își reglează ciclurile de somn și în următoarele zile de după drumeție.

8.Mănânci mai bine

Efortul depus în timpul drumeției și numărul mare de calorii arse te va face să mănânci mai bine. Dacă vei consuma și alimente sănătoase și vei evita mezelurile și alte preparate toxice pentru organism, corpul tău va absorbi o mare cantitate de substanțe nutritive.

Citește și: 8 sfaturi utile. Cum alegi pantofii de alergare montana

9.Te bucuri de noi provocări

Nu există două drumeții la fel. În plus, mai multe studii realizate la Universitatea din Texas și la Universitatea din Michigan din SUA a arătat că noile experiențe îmbunătățesc buna funcționare a creierului.

10.Meditezi

Când mergi în drumeție pe munte, închide telefonul mobil și lasă acasă laptopul și tableta. Încearcă să te deconectezi timp de câteva zile. Multă lume vorbește despre meditație, însă Jon Kabat-Zinn, fondatorul programului Mindfulness-Based Stress Reduction Program consideră că închiderea telefonului mobil și petrecerea timpului în natură este cea mai simplă cale de a te bucura de beneficiile pentru sănătate pe care ți le poate oferi meditația.

În plus, specialiștii Clinicii Mayo din SUA spun că, dacă suferi de depresie, oboseală, boli de inimă și chiar de alergii, campingul ajută la eliminarea problemelor cu care te confrunți.

Citește și: 12 sfaturi utile despre echipamentul de munte pentru drumeții începători

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*