Drumețiile montane, trail running-ul sau mountain biking-ul fac parte dintre pasiunile tale și vrei să profiți la maximum de timpul petrecut în natură. Abia aștepți weekendul și concediul pentru a petrece cât mai mult timp la altitudine, însă nu întotdeauna lucrurile decurg așa cum ți-ai dori. Și nu pentru că planetele nu ți s-au aliniat, ci pentru că ai tendința de a scăpa din vedere câteva lucruri foarte importante.

Muncești cel puțin cinci zile pe săptămână, iar weekendul trebuie să fie de excepție. De aceea ne-am hotărât să așternem șase dintre cele mai utile sfaturi de la iubitorii de munte pe care le-am citit în ultima vreme:

  1. Alegeți bine anturajul

Principalul aspect care face diferența dintre o drumeție montană reușită și una de care mai bine nu-ți amintești este grupul de prieteni cu care pornești la drum. Dacă ai lângă tine oameni cu care te înțelegi perfect și poți colabora, lucrurile vor decurge așa cum îți dorești. Nici nu mai contează că se strică vremea sau că sunteți nevoiți să vă întoarceți din drum. Buna dispoziție este cu voi, iar distracția e oricum garantată. În plus, este important să ai lângă tine oameni pe care poți să te bazezi și care sunt dispuși să pună umărul sau spinarea pentru a te ajuta în caz de nevoie.

  1. Fotografiază și filmează întreaga experiență

Dacă vrei să te bucuri de drumeție și după ce te-ai întors în jungla de beton, fotografiază tot ceea ce vezi și-ți face plăcere. Însă nu uita că ești acolo pentru a te bucura de clipă, nu pentru a posta pe Facebook fotografii pe bandă rulantă. Fă fotografii pentru tine și prietenii de-acasă și nu te pune niciodată în pericol pentru o poză bună. În plus, dacă nu ești un fotograf profesionist, nu lua cu tine DSLR-ul, pentru că-l cari degeaba și nu-l vei exploata la maximum. Păstrează bagajul ușor.

Iar dacă vrei să nu mai ai grija aparatului de fotografiat și mergi cu bicla pe un traseu de MTB, îți recomandăm o cameră video pentru sportivi. Este mică, nu te va deranja nicicum, rezoluția este full HD, are un unghi de vizualizare de 130 de grade și o capacitate de stocare microSD de 32 GB. Asta, evident, dacă alegi un model foarte performant, cu un preț foarte accesibil, precum cel de aici.

  1. Ia-și măsuri de siguranță

Suntem siguri că nu vrei să ai de a face cu situații neplăcute și neprevăzute, care îți pot strica întreaga vacanță. Ia-ți măsuri de siguranță. Dacă nu vrei să te uzi la picioare sau să faci o entorsă, înalță o pereche de bocanci de munte. Dacă nu vrei să te trezești că-ți cari lucrurile în brațe, cumpără-ți un rucsac de munte ușor și rezistent. Dacă nu vrei să rămâi pe întuneric fără o sursă de lumină, ia cu tine o lanternă.

Atenție, însă, la lanterna pe care o alegi. Mulți drumeți intră într-un magazin și cumpără ce găsesc. Plastic de proastă calitate, rezistență scăzută la impact, fără impermeabilitate. Pe piață există, însă, și lanterne foarte performante, mai ales dacă știi cum să le cauți. Poți alege lanterne cu intensitate mai mică de 50 de lumeni, dar și cu intensitate de 1.000, 2.000 sau peste 3.000 de lumeni. Autonomia bateriei este și ea foarte importantă. În timp ce unele lanterne au o autonomie mai mică de 30 de ore, altele te ajută mai bine de 500 de ore petrecute la munte. Gândește-te și la distanța iluminată atunci când alegi produsul perfect. În cazul modelelor de proastă calitate, aceasta poate fi mai mică de 50 de metri, însă AICI găsești lanterne care luminează până la un kilometru. Deși sunt modele mici, ușor de luat cu tine și de pus în rucsac, te vor face să crezi c-ai venit pe munte cu un far de TIR.

  1. Atenție la echipament

Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care ți le putem oferi este să ai grijă la echipamentul pe care îl vei folosi pe munte. Uneori este bine să nu te uiți la preț și există cazuri în care este bine să nu te uiți nici măcar la raportul calitate/preț. Pentru că uneori calitatea este cea mai importantă, cum e în cazul bocancilor de munte. Dacă ești încălțat cu niște „gioarse”, poți aluneca în prăpastie. Știi câte tragedii s-au întâmplat pe munte pentru că drumeții erau încălțați necorespunzător?

  1. Verifică prognoza meteo

E destul de bizar să mergi pe munte, apoi să te miri că găsești acolo o ploaie mocănească ce ține toată ziua și îți încurcă planurile. Dacă ai fi verificat prognoza meteo înainte de a pleca de acasă, ai fi aflat că mai bine ieși cu prietenii la bere în Centrul Vechi (orice oraș are un centru vechi, nu-i așa?) sau ai fi dat o tură cu bicla pe asfalt. Verifică mereu prognoza meteo și echipează-te corespunzător. În plus, ia-ți msuri de precauție. Spre exemplu, te sfătuim să nu pleci de acasă fără o jachetă impermeabilă, ușoară și rezistentă la vânt, indiferent ce spune Busu la televizor.

  1. Ia cu tine suficientă apă și hrană

Nu pleca pe munte fără să iei cu tine apă în cantități suficiente. Nu te baza pe izvoare pe care le-ai văzut pe Google Maps sau pe hărți montane, pentru că s-ar putea să fi secat în această perioadă a anului. Nu te baza nici pe magazine alimentare pe care „ești sigur” că le vei găsi pe traseu sau în localitatea din care începe urcarea. S-ar putea să nu existe sau să fie închise. Ia ce ai nevoie din ultimul supermarket pe care știi sigur că-l vei găsi deschis. Lipsa apei și a hranei reprezinta una dintre cele mai neplăcute surprize pe care le-ai putea avea pe munte.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*