Munții Buzăului adăpostesc o zonă plină de mister, încărcată de istorie și necunoscut, asupra căreia s-au țesut, de-a lungul timpului, mai multe legende și basme. Țara Luanei este o regiune deosebită pentru turiști deoarece aici se găsesc așezări rupestre, care datează încă din preistorie.

În Țara Luanei se află zece peșteri și grote fascinante, printre care se numără și Aluniș, Agatonul Vechi (Dărâmătura), Agatonul Nou, Peștera lui Dionisie Torcătorul, Fundătura, Fundul Peșterii și Peștera lui Iosif. Toate aceste monumente ale naturii adăpostesc povești străvechi, dar și urme care dovedesc că acum 2.500 de ani au trăit aici mai mulți locuitori.

Haideți să cunoaștem dedesubturile acestei zone învăluite în mister și miturile care s-au creat în jurul ei:

Legenda apelor tămăduitoare

Legenda spune că în vremuri străvechi trăia, pe aceste meleaguri, un bătrân foarte înțelept, pe nume Luana. El era stăpânul acelor ținuturi și a unei cetăți care se ridica până la cer, edificiu păzit zi și noapte de un soare strălucitor.

Bătrânul Luana avea o misiune foarte importantă, aceea de a-i vindeca pe cei răniți în războaie. El folosea ca leac izvoarele tămăduitoare din zonă, motiv pentru care localnicii nu se temeau de moarte. Cu toate acestea, exista și o regulă strictă. Răniții nu puteau folosi leacul de unii singuri, altfel se îmbolnăveau subit și puteau chiar să și moară. La un moment dat, însă, bătrânul înțelept și locuitorii zonei au fost atacați de vrăjmași. În care de foc, vrăjmașii au distrus cetatea.

Diana Gavrilă, ghid al zonei susține că există posibilitatea ca această legendă să conțină un sâmbure de adevăr:

„Ştie toată lumea că zona rupestră Nucu este o adevărată vale a apelor tămăduitoare, susurând un izvor cu proprietăţi tămăduitoare şi care în vremea lui Ceauşescu ar fi fost verificată iar în urma brevetului obţinut ar fi fost ridicat acel stabiliment balnear de la Fişici”, spune ghidul, potrivit Adevărul.

Așezări locuite încă de acum 4.000 de ani

Recent, au fost găsite dovezi, care atestă faptul că peșterile din zonă au fost locuite încă din perioada preistorică. Cercetători de la Muzeul Județean de Istorie Buzău au găsit, în grota Fundul Peșterii, o serie de simboluri desenate pe pereți, despre care se presupune că sunt acolo de peste patru milenii.

Astfel, s-au identificat desene care simbolizează vârfuri de săgeți, pumnale, vârfuri de suliță, pentagrame, brăduți sau mâini. Mai exact, au fost numărate până la 137 de reprezentări de arme, 15 dintre acestea datând din Epoca Bronzului.

„Se pare că în această grotă era locul de inițiere a elitei războinice, chiar și intrarea are o semnificație aparte, simbolizând fecunditatea”, a declarat directorul Muzeului Județean de Istorie Buzău, Sebastian Matei, pentru Agerpres.

De asemenea, unele povești spun că în aceste peșteri au locuit primii misionari creștini, care au venit pe teritoriul țării noastre din Orientul Mijlociu. Totodată, mulți pustnici și călugări ar fi trăit în aceste grote, până în secolul al XIX-lea. Ei veneau aici pentru a se ruga departe de agitația din marile orașe. O altă legendă spune că domnitorii români ajungeau în aceste locuri cu scopul de a-și confesa păcatele.

Foto: Schitul lui Iosif/noridamar/Flickr

Foto: Schitul lui Iosif/noridamar/Flickr

Chihlimbarul, nestemata Țării Luanei

Chihlimbarul este o piatră prețioasă specifică locului, mai exact așezării Colți. Aici a fost înființat, în anul 1974, Muzeul Chihlimbarului, o casă țărănească, pe trei nivele, care adăpostește o colecție de chihlimbar, numită și ”piatra zeilor” sau ”rășina scursă din ochii zeilor”, unică în țara noastră.

„În zona Colți, chihlimbarul se găsește atât la suprafața solului, cât și în adâncime, în strate dezvelite. Această colecție este compusă din roci cu chihlimbar, chihlimbar brut și prelucrat, unelte folosite la extragerea și prelucrarea chihlimbarului”, a declarat profesorul Diana Gavrilă, custodele muzeului, potrivit AGERPRES.

Ca și restul regiunilor din Țara Luanei, nici zona Colți nu este săracă în mituri. Se spune că pe aceste meleaguri ar fi venit un explorator hotărât să caute comori. Deși a fost prevenit de localnici că un lucru rău se va întâmpla dacă va ține în palmă piatra prețioasă, el nu a ascultat. După ce a găsit comoara, exploratorul și-a dorit cu ardoare să găsească și alte comori. Nu se mai putea despărți de ”piatra zeilor”, motiv pentru care totul în jurul lui începuse să se destrame. Într-un final, povestea exploratorului se încheie cu moartea sa misterioasă, potrivit cultural.bzi.ro.

Cu toate că Țara Luanei este o zonă plină de legende și povestiri vechi de mii de ani, ele nu pot fi confirmate științific. Tot ce putem face este să ne bucurăm de existența lor.

Citește și: Prima călătorie cu balonul peste Munții Carpați

Citește și: România interbelică, prin ochii un fotograf german: Țară binecuvântată de soare

Citește și: Misterele din Munții Făgăraș: Templul Energiei veșnice și Piramidele dacilor

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*