VIDEO. Survivorman în Făgăraș, partea I. Aventura lui Les Stroud în Alpii Transilvaniei

Les Stroud, realizatorul și protagonistul documentarului Survivorman, a filmat, la începutul lunii iulie, aventura sa de supraviețuire în Munții Făgăraș. Partea I a fost lansată pe 11 noiembrie și s-a bucurat de mare succes printre fanii emisiunii, care așteaptă nerăbdători continuarea.

„The Transylvanian Alps” urma să fie lansat, inițial, în luna decembrie a acestui an, dar producătorii au decis ca experiența canadianului în Munții Făgăraș să apară pe micile ecrane din această lună, astfel că, pe 11 noiembrie, fanii emisiunii au putut viziona primul episod al aventurii de supraviețuire de pe plaiurile românești. Imaginile sunt, în principal, spectaculoase și evidențiază frumusețea celor mai înalte culmi montane de la noi din țară. Les Stroud și echipa sa au prins vreme bună, iar filmările cu drona sunt, pe cât de fascinante, pe atât de dinamice.

Din nefericire, emisiunea aduce în prim-plan și una dintre problemele cu care se confruntă România, și anume defrișările masive. Mai mult, apar și imagini cu o stână (din Năneasa) în care aventurierul ar fi vrut să se adăpostească, dar care este foarte neîngrijită.

Să evităm, însă, suspansul și să vizionăm primul episod din „The Transylvanian Alps”:

Partea a II-a a aventurii lui Les Stroud va fi lansată pe 21 noiembrie.

Pregătirea pre-filmare

Canadianul Les Stroud a ajuns în România pe 3 iunie, la îndemnul unui prieten care i-a spus că țara este deosebit de frumoasă și că trebuie să o viziteze. Înainte de a pleca în sălbăticie, Les Stroud a mers cu echipa sa la Cota 2000, unde s-a întâlnit cu șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu. Aici, canadianul a fost pregătit cu privire la acțiuni care să îl ajute pe perioada aventurii, dar a învățat și câteva lucruri despre plantele comestibile. De asemenea, un meșter i-a arătat cum să ascută cuțite.

„Sunt în Alpii Transilvaniei (Carpații românești -n.r.) și Doamne, este atât de frumos aici. Mâine voi începe aventura de supraviețuire”, este mesajul postat de Les Stroud pe Facebook, cu o zi înainte de a începe filmările.

Totodată, Ion Sănduloiu a scris pe Facebook că, într-adevăr, Les Stroud a plecat fără mâncare la el și s-a descurcat doar cu ce a găsit pe munte.

„Eu i-am arătat niște plante, dar el a coborât în pădure, unde nu le-a mai găsit. Probabil ca vom vedea în film ce a mâncat”, a scris Sănduloiu.

Căutat de salvatorii montani

Documentarul produs în județul Argeș este diferit de celelalte în ceea ce privește conceptul, în sensul că de această dată, canadianul a colaborat cu echipele Salvamont Argeș, locale de căutare, lucru pentru care realizatorul și-a exprimat entuziasmul.

”Pentru mine este o ocazie deosebită să lucrez cu o formație de salvatori, fiind a treia oară (în 15 ani -n.r.) de când realizez Survivorman când am acest gen de colaborare, după Canada și Statele Unite”, a declarat Les Stroud, potrivit comunicatului de presă emis de Consiliul Județean Argeș.

Sănduloiu a adăugat că Les Stroud s-a comportat „ca un turist obişnui” și că a dat doar câteva indicii despre poziția sa (a explicat că a plecat de la Călţun spre Est, că nu ştie exact câte ore a mers, că a ieşit din zona de marcaj şi că a mers spre sud). Salvatorii montani au acționat rapid și eficient, zonele cu zăpadă în care salvamontiştii l-au căutat pe canadian au fost cercetate şi cu câini de avalanşă, întrucât căutarea „dispărutului” a presupus inclusiv prezumtiva accidentare a acestuia şi imposibilitatea de a se deplasa.

Les Stroud, după ce a fost recuperat de salvatorii montani. Foto: Ion Sănduloiu/Facebook

Les Stroud, după ce a fost recuperat de salvatorii montani. Foto: Ion Sănduloiu/Facebook

În timp ce Les Stroud a încercat să „supraviețuiască” și să se filmeze făcând acest lucru, echipa tehnică a filmat peisaje din Munții Făgăraș, baza fiind stabilită la Cabana Salvamont Argeș – Cota 2000 Transfăgărășan. Les Stroud are 54 de ani și este unul dintre cei mai renumiți experți în supraviețuire extremă. Show-ul lui, „Survivorman”, este pe micile ecrane de 11 ani și poate fi vizionat pe programul „Discovery Channel”. Seria a ajuns la al șaselea sezon. Serialul nu se desfăşoară după un scenariu prestabilit, ci, pur şi simplu, încearcă să reproducă situaţii reale de supravieţuire, fără pregătire prealabilă şi fără suportul unei echipe tehnice.

Citește și: Seria „Survivorman” ajunge în Munții Făgăraș

Citește și: Un nou refugiu va fi construit în Munții Făgăraș

Citește și: Tot ce nu știai despre marcajele turistice. Imagini, tipuri și semnificații

Comments

comments

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*