Locurile pe care le alegem pentru a ne petrece timpul liber reflectă câteva lucruri interesante despre personalitatea noastră. La fel și altitudinea.

„Personalitatea reiese din alegerile pe care le facem”, susțin numeroase teorii enunțate de la Freud încoace. Un studiu recent publicat în „Journal of Research in Personality” și citat de Business Insider vine, însă, cu informații interesante pentru cei care iubesc munții.

Psihologii Shigehiro Oishi, Thomas Talhelm și Minha Leefound, de la Universitatea din Virginia au realizat un studiu pornit de la teoriile de „potrivire a persoane cu mediul înconjurător”, conform cărora oamenii aleg să locuiască, să practice activități sportive sau să se relaxeze în locuri care îi ajută să-și îndeplinească valori și dorințe personale. Studiile anterioare au arătat că extrovertiții caută oportunități de socializare și atenție, în timp ce introvertiții caută situații mai liniștite și mai solitare. În acest context, ipoteza psihologilor de la Universitatea din Virginia era că extrovertiții ar trebui să fie mai fericiți în spații deschise, pe când introvertiții ar trebui să prospere în locuri izolate. 

„Plajele sunt, de obicei, mai zgomotoase, mai aglomerate, cu mai mulți oameni cu care poți vorbi sau alături de care să-ți petreci timpul liber, comparativ cu munții. În contrast, munți oferă multe locuri retrase, care facilitează izolarea”, se arată în studiu.

Astfel, cercetătorii le-au cerut participanților la studiu să aleagă, dintre mare și munte, locul în care ar merge cu prietenii, pentru a se distra, precum și locul în care ar merge singuri, pentru liniște. Majoritatea respondenților a declarat că, pentru distracție, ar merge la mare, fiind locul ideal unde pot petrece cu prietenii. Totodată, cei mai mulți au declarat că ar merge pe munte dacă ar avea nevoie de liniște sau să se reculeagă, afirmând ipoteza cercetătorilor despre modul în care percep oamenii spațiile geografice.

Acestea fiind spuse, una dintre concluziile studiului este aceea că extrovertiți preferă peisajele cu mare și plajă, în timp ce introvertiți iubesc vârfurile munților.

Munții sunt o soluție pentru nevoia de singurătate pe care o caută introvetiții? Sau introvertiții chiar iubesc crestele?

În încercarea de a vedea dacă introvertiții caută munții sau munții îi fac pe iubitorii lor introvertiți, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii care se aventurează pe creste fac acest lucru pentru că își doresc să fie acolo. Însă acești oameni au și personalități, valori și orientări politice asemănătoare. Cercetătorii au menționat, totodată, că zonele mai retrase îi fac pe oameni să fie mai introvertiți decât sunt de obicei, în timp ce spațiile deschise îi „îndeamnă” la extrovertire.

Pe de altă parte, pentru a vedea dacă extrovertiții și introvertiții se „grupează” din punct de vedere geografic, echipa de psihologi a încercat să afle dacă locuitorii din zonele montane sunt introvertiți ca urmare a spațiului în care trăiesc. Răspunsurile au fost mai apoi corelate cu studii de personalitate din toate statele SUA. Cercetătorii au găsit, la comparare, o strânsă legătură între altitudinea formelor de relief ale unui stat și introvertirea locuitorilor: cu cât un stat are mai mulți munți, cu atât mai introvertiți sunt locuitorii.

Citește și: FOTO. Top 10 cele mai periculoase trasee de drumeție montană

Citește și: Ce se spune despre munțomani. TOPUL miturilor bizare

Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*