Știm cu toții că muntele ne ajută să ne simțim mai bine, atât fizic, cât și emoțional. Fiecare drumeț a simțit acest lucru măcar o dată. În acest sens, cercetătorii vin cu o nouă teorie: 90 de minute petrecute în natură pot reduce ruminația, un factor de risc pentru bolile psihice.

Urbanizarea este asociată cu un nivel crescut de boli psihice, dar nu se știe cu exactitate de ce și în ce mod. Se pare că locuire într-o zonă urbană este asociată cu mai multe tipuri de stres, fie că este vorba de zgomot, creșterea interacțiunilor sociale, trafic intens. Oamenii ajung să fie anxioși și meditativi, iar de cele mai multe ori, meditația ia forme negative, precum ruminația, o gândire obsedantă axată pe aspecte negative ale sinelui.

Astfel, cercetătorii Gregory N. Bratman, J. Paul Hamilton, Kevin S. Hahc, Gretchen C. Daily și James J. Gross, de la Universitățile din Oregon (SUA) și Heidelberg (Suedia), au realizat un experiment controlat, pentru a determina impactul naturii asupra persoanelor care locuiesc în mediul urban. Studiul a fost publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, pe 28 mai 2015.

Verdeață și meditație

În cadrul experimentului, 38 de persoane care locuiau în mediul urban și care nu au avut „niciun istoric de tulburări mintale” au fost împărțite în două grupuri și li s-a cerut să facă o plimbare. Un grup a mers, timp de 90 minute, printr-o zonă plină de vegetație din apropierea campusului Stanford. Celălalt a mers de-a lungul unui drum foarte aglomerat în centrul orașului Palo Alto, California.

Înainte și după plimbare, participanții au răspuns la un chestionar conceput pentru a măsura tendința lor spre meditație, un model de gândire de multe ori negativ, care a fost legat de un risc crescut de depresie. De asemenea, atât înainte, cât și după plimbare, au fost scanate creierele participanților. Cercetătorii au examinat în special o regiune a creierului numită cortex prefrontal subgenual, o zonă care s-a dovedit a fi deosebit de activă în timpul ruminației.

Rezultatul a fost că persoanele care au mers 90 de minute prin mijlocul naturii au demonstrat o scădere a tendinței spre ruminație, răspunsurile lor la chestionar fiind diferite după plimbare. Și în activitatea creierului a fost constatată o schimbare semnificativă, respectiv scăderea activității în cortexul prefrontal subgenual, regiunea de interes pentru cercetători.

„Acest lucru oferă rezultate solide ce confirmă că o experiență în natură, chiar și de scurtă durată, poate reduce acest model de gândire care este asociat cu debutul, în unele cazuri, al unor boli mintale, cum ar fi depresia”, a spus Gregory N. Bratman, autorul principal al studiului.

Bratman a adăugat că cercetarea psihologică pe care a coordonat-o este relevantă pentru că scanarea creierelor participanților la studiu a permis examinarea unui potențial mecanism cognitiv prin care experiențele în natură ajută stările mentale. Cu alte cuvinte, noua cercetare oferă un nou tip de dovezi care nu doar confirmă, ci întăresc cercetările anterioare cu privire la beneficiile petrecerii timpului în natură.

Mai multe detalii găsiți AICI.

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*