Când ne planificăm o drumeție pe munte ne gândim, în principal, la alimentație, distracție și relaxare. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm nici igiena personală și nici pe cea a crestelor și versanților pe care îi luăm la pas. 

Igiena personală e destul de complicată pe munte. Dușul fierbinte de acasă este înlocuit, cel mai adesea, de ”baia” cu șervețele umede. Dincolo de aceste șervețele umede, vă oferim câteva sugestii cu privire la igiena personală pe munte. Însă, înainte de toate, trebuie să țineți minte că igiena voastră nu trebuie să afecteze mediul înconjurător.

  1. Spălați-vă pe mâini!

La prima vedere, pare un sfat dat unui copil, dar este foarte important să ne menținem mâinile și unghiile curate. Multe boli intestinale apar din cauza faptului că neglijăm acest simplu gest. Înainte de a atinge alimentele, trebuie să ne curățăm mâinile cu apă și săpun. Pe munte, o sursă de apă se găsește mai greu, astfel că este bine să aveți la îndemână un dezinfectant pentru mâini.

  1. Țineți săpunul departe de lacuri și râuri!

Cu toate că săpunul este mai eficient, NU trebuie să îl utilizați niciodată direct într-o sursă de apă! Reziduurile provenite de la săpun afectează sănătatea apelor, deoarece stimulează creșterea algelor. Acest proces duce la nașterea unor microorganisme care cauzează boli. Din păcate, această problemă este în continuă creștere, potrivit cercetătorului Robert Derlet. Soluția recomandată pentru a evita poluarea apelor: folosiți dezinfectant sau săpunuri biodegradabile. Din păcate, se găsesc destul de greu și sunt mult mai scumpe, comparativ cu cele obișnuite.

  1. Evaluați foarte atent sursele de apă din apropierea locului unde campați

De-a lungul timpului, mulți cercetători și medici au declarat că apa de munte este una dintre cele mai sănătoase și poate fi băută direct de la sursă. Cu toate acestea, în zilele noastre, există riscuri ca apa să fie contaminată. În acest sens, trebuie să urmăriți dacă în apropierea apei există fânețe sau pășuni, semn că pe acolo stau multe animale. De asemenea, trebuie să verificați dacă în zonă se află deșeuri aruncate de oameni.

  1. Aruncați deșeurile în conformitate cu instrucțiunile locale!

Ideal ar fi să strângeți toate deșeurile într-un sac menajer mai mare și să le aruncați când ajungeți în oraș. Dacă ați reușit să cărați sticlele de apă/alcool pe munte, când erau pline, cu siguranță le puteți căra înapoi goale. Serios! Și bagajul va fi și mai ușor decât era la urcare. Nu ne credeți? Încercați!

 

Citește și: TOP. 5 trucuri utile și ieftine, de folosit în drumeții

Citește și: 7 sfaturi utile pentru cei care aleargă pe caniculă

Citește și: ”Biblia pentru drumeții”: Ce trebuie să ai în rucsac atunci când mergi pe munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*