Oamenii sunt, în general, foarte sfătoși. Chiar dacă nu se pricep, cu adevărat, la anumite lucruri, mulți dintre semenii noștri tind să le ofere altora sfaturi despre exact acele lucruri la care nu se pricep. Nu o fac din răutate, ci, foarte probabil, din dorința de a se face utili. Să nu-i blamăm, deci.

Iar noi, pentru că încercăm, la rândul nostru, să ne facem utili prin intermediul acestui articol, am întrebat câțiva amici pasionați de drumețiile pe munte care au fost cele mai păguboase sfaturi pe care le-au primit vreodată.

Mihai: Pe munte poți să mergi încălțat cu orice, dacă ești atent pe unde calci

Într-adevăr, trebuie să fii atent pe unde calci, însă indiferent de încălțămintea pe care o porți. Chiar dacă ai ASTA în picioare, fii foarte atent pe unde pășești. Și, da, dacă mergi la o simplă plimbare prin pădure, fără urcușuri abrupte și fără teren accidentat, poți să mergi încălțat și cu „teniși”. În schimb, pentru orice traseu de munte trebuie să te încalți, în funcție de dificultatea traseului, fie cu pantofi de alergare montană, fie cu ghete sau bocanci de munte.

John: Ia-ți bocanci impermeabili ca să ai picioarele uscate și să nu faci bătături

Evident, bocancii „waterproof” te ajută să-ți păstrezi picioarele uscate și să nu faci bătături, însă nu sunt suficienți. Ai nevoie și de niște șosete special concepute pentru activități montane, dar și de bocanci cu Gore-Tex, care lasă pielea să respire. Abia atunci ai șanse reale de a-ți păstra picioarele uscate.

Șerban: Nu căra cu tine multă apă, că găsești pe traseu

Una e ce-ți arată ție Google Maps sau harta din 1997 pe care ai găsit-o în pod la bunica și alta e realitatea din teren, în special când vine vorba despre sursele de apă. Ia cu tine exact atâta apă câtă crezi că vei brea dacă nu ești FOARTE sigur că vei găsi și pe traseu. Pe bune, cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, cu excepția unei accidentări, este să suferi de sete la altitudine, în timpc e depui une fort fizic intent.

Andrei: Ai GPS, te descurci pe munte

Wrong. Semnalul lipsește de multe ori în zonele montane. În plus, e și mai grav dacă te bazezi pe GPS-ul telefonului mobil, care are un semnal și mai fluctuant și care te lasă cu ochii-n soare după cel mult o zi de utilizare intensă. Probabil te-ai simți destul de ciudat pe un traseu pe care nu-l cunoști, cu 10% la baterie. Nu te aventura niciodată pe un traseu nemarcat dacă nu cunoști foarte bine zona.

Autorul articolului: Chiar dacă faci mai mult la urcare decât te-ai așteptat, la coborâre vei merge mult mai repede, așa că sigur te vei încadra în timp, până să vină noaptea

Așa mi-a spus un prieten. Fals. Dacă nu renunțam la planuri și nu mă întorceam din drum fix la jumătatea zilei, deși mai aveam cel puțin două ore până în vârf, m-ar fi prins noaptea pe traseu.

Citește și: Așteptări vs realitate atunci când stai pentru prima oară la cort

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*