Șapte oameni au murit, în ultima săptămână, pe Everest, în încercarea de a ajunge pe cel mai înalt vârf din lume.

Nepal a eliberat un număr record de 381 de permise de urcare pentru sezonul de primăvară, fiecare dintre ele costând 11.000 de dolari, fapt ce a generat adevărate „ambuteiaje” pe ruta de ascensiune, după ce vremea s-a înrăutățit, iar zilele de urcare s-au împuținat.

Ang Tsering Sherpa, fostul președinte al Asociației Nepaleze de Alpinism, a declarat că fereastra de urcare din acest sezon a fost îngustă și multe echipe de alpiniști încă așteaptă să ajungă sus.

„Petrecerea unui timp îndelungat deasupra ‘zonei morții’ (peste 8.500 de metri) crește riscul apariției degerăturilor, a răului de altitudine și chiar a decesului”, a adăugat acesta.

Majoritatea celor 381 de alpiniști cu permise de urcare pe Everest sunt însoțiți de ghizi nepalezi, ceea ce înseamnă că peste 750 de cățărători sunt așteptați să folosească aceeași rută către vârf în acest sezon.

O fotografie uluitoare cu „ambuteiajul” de pe Everest găsești AICI.

Cel puțin 140 de alpiniști au primit permisiunea de a urca pe vârf prin latura nordică tibetană, iar numărul lor ar putea fi mai mare chiar decât recordul de anul trecut, când 807 oameni au atins vârful.

În plus, alți șapte alpiniști au murit pe ceilalți optmiari în acest sezon, în timp ce doi alpiniști sunt dați dispăruți.

În 2015, 18 oameni au murit în Tabăra de Bază din cauza unei avalanșe declanșate de un cutremur.

Citește și:

CUTREMUR EVEREST. Seism devastator în Nepal. 14 alpiniști și alți 2.000 de oameni au murit

Ce a scris alpinistul Alex Găvan pe Facebook, cu o zi înaintea cutremurului din Nepal

Un nou cutremur devastator în Nepal, cu epicentrul în apropierea taberei de bază a Everestului

Exod în Nepal și dezastru umanitar. Ce se întâmplă, după cutremur, în Valea Kathmandu

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*