Salvamontiştii au intervenit în aproximativ 6.000 de acţiuni de salvare, în România, în anul 2016. Serviciile Salvamont au asigurat asistenţa cu un număr de 350 – 550 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 120 de baze şi posturi permanente sau sezoniere.

Potrivit unui comunicat de presă, anul trecut, prin Dispeceratul Naţional Salvamont au fost primite, direct sau prin SNAU 112 şi redirecţionate către echipele salvamont din ţară, un număr de 2.617 apeluri de urgenţă şi un număr de 4.766 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

„În anul 2016, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.887 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.692 de persoane. Dintre aceste acţiuni, 2.197 de intervenţii au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 3.690 înregistrându-se în zona alpină, 1.670 de cazuri fiind predate serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, terestre sau aero, pentru transport către unităţile medicale specializate. De asemenea, au fost realizate peste 43.200 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană”, menţionează, în comunicatul de presă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu, conform Agerpres.

Potrivit comunicatului, dacă anul 2015 a fost primul an în care în care acţiunile pe timp de vară şi cele de iarna din zona alpină au ajuns la un număr aproape egal cu cel al celor de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, în anul 2016, intervenţiile pe timp de vară le-au depăşit net numeric pe cele de pe pârtiile de practicare, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară, a schiului de tură, apariţia şi dezvoltarea de noi activităţi montane: cicloturism, enduro, rafting, canionyng, parapantă, precum şi apariţia de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, mountain bike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute de participanţi la start.

În cadrul celor 38 de structuri Salvamont din România, singurele abilitate legislativ să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 250 sunt salvatori montani angajaţi.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*