Serviciul Public Județean Salvamont Brașov va avea în dotare un echipament RECCO de ultimă generație pentru căutarea persoanelor surprinse de avalanșă.

Acest sistem este deja folosit pe scară largă la nivel mondial. Peste 900 de structuri de salvare montană din 28 de țări îl au implementat.

Weekendul trecut, salvatorii montani au participat la un curs de instruire teoretică și practică, curs susținut de un instructor #RECCO sosit din Germania.

Ce este sistemul RECCO și cum funcționează

Sistemul RECCO, dezvoltat de compania suedeză cu același nume, este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontiști și plăcuțe reflectoare pe care turiștii le pot purta în echipamente și cu ajutorul cărora este posibilă găsirea acestora.

Salvamont Romania anunță că plăcuțele reflectoare vor putea fi achiziționate din magazine cu profil sportiv din țară, sub formă de autocolant pentru casca de protecție, breloc pentru cheița de fermoar sau atașat la cureaua pantalonilor. Detectorul poate localiza plăcuțele reflectoare pe o rază de până la 80 de metri în aer și 20 de metri la sol, respectiv o rază efectivă de 30 de metri în condiții de avalanșă. Sistemul este în prezent folosit de 900 de organizații de salvatori montani și resorturi de schi din 28 de țări din toată lumea.

„România se situează în topul 10 al țărilor europene cu cel mai mare risc de avalanșă, anual înregistrându-se în medie aproape trei decese ca urmare a avalanșelor montane, după cum arată statisticile Comitetului Internațional de Salvare Alpină. Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, ne dorim să creștem șansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*