Numai montaniarzii știu câte lucruri pot îndesa într-un rucsac. De la haine, la alimente și apă; de la obiecte de prim ajutor, la sac de dormit și cort; de la lanterne, la gadget-uri care au hărți. Însă în bagaj își face loc adeseori și un lucru pe care nu îl folosim la maximum posibil: sacul de gunoi.

Oamenii de munte sunt descurcăreți, nu încape îndoială. Își pot confecționa linguri din sticle de plastic, pot trata înțepăturile de țânțari pe loc și pot realiza lămpi din frontale și sticle de apă, după cum scriam AICI. Sunt oameni care au un întreg arsenal de trucuri și care știu că unele lucruri sunt multifuncționale. Iar cu cât ocupă mai puțin spațiu, cu atât mai bine.

Unul dintre aceste obiecte este sacul de gunoi. Este ușor, ieftin și ocupă un spațiu mic în bagaj, iar utilitatea lui depășește cu mult rolul principal, acela de a strânge în el gunoiul. Iată cinci moduri în care poate fi folosit:

1. Pelerină de ploaie

Deși mulți avem haine impermeabile, s-ar putea să ne prindă ploaia când ne e lumea mai dragă. În loc să căutăm repede, în bagaj, hainele necesare și să ne schimbăm, am putea folosi un sac de gunoi pe post de pelerină. Cu doi saci, lucrurile devin și mai interesante, pentru că atunci ne putem permite să „purtăm” unul ca tricou, decupând două găuri pentru a scoate mâinile, iar pe celălalt drept șal pentru cap și brațe. Nu vom câștiga vreun premiu pentru stil, dar vom fi uscați.

2. Husă pentru rucsac

Dacă avem rucsacuri impermeabile, foarte bine. Dacă nu avem, atunci sacul de gunoi ne poate ajuta să ne păstrăm toate lucrurile uscate. Pentru aceasta, trebuie să tragem un sac de gunoi peste rucsac, astfel încât fundul acestuia să fie în partea de sus a rucsacului. Apoi, cu atenție, tăiem zona unde se află bretelele și improvizația e gata.

3. Impermeabilitate ridicată

Totodată, putem opta și pentru varianta în care ne protejăm lucrurile din interior. Punem un sac de gunoi în rucsac, astfel încât interiorul să fie „căptușit”, apoi toate lucrurile vor fi puse în acest sac. La final, strângem sacul, iar lucrurile vor rămâne uscate. Dacă, însă, avem foarte multe buzunare externe în care obișnuim să punem, de exemplu, kitul de prim ajutor sau telefonul, sfatul este să împachetăm totul separat. Mai exact, fiecare buzunar exterior va avea câte un sac de gunoi, iar lucrurile din interior pot fi sortate pe categorii și puse, de asemenea, în saci separați. Această variantă  ajută și cu organizarea – după o zi de drumeție, hainele murdare pot fi puse separat de cele curate.

4. Izopren

Șansele să ne uităm acasă izoprenul sunt foarte mici, dar s-ar putea ca cineva din grupul nostru să-l uite. În acest caz, câțiva saci de gunoi întinși pe „podeaua” cortului ar trebui să fie suficienți pentru a păstra locatarul (cu hainele și sacul său de dormit) uscat. În plus, împiedică pierderile de căldură, susțin cei de la About Sport.

5. Barieră de vapori

Uneori, noaptea devine mai răcoroasă decât ne-am așteptat. Ne-am pus hainele cele mai groase, ne-am închis bine în sacul de dormit și încă ne e frig. Am putea să ne băgăm picioarele într-un sac de gunoi. Nu, nu glumim! Luăm un sac de gunoi și ne punem picioarele în el. În funcție de cât de lung e sacul și de cât de înalți/înalte suntem, ar putea să ne ajungă până la talie. Nu-i tocmai grozav, dar sacul de gunoi va adăuga câteva grade de confort.

Deși sacul de gunoi nu e o invenție de Nobel, prețul, spațiul mic pe care îl ocupă și utilitatea pe care o poate avea fac din el un accesoriu pe care orice montaniard ar trebui să-l aibă în rucsac. Atenție! Chiar dacă există și saci biodegradabili, ar trebui să fim precauți și să nu îi aruncăm pe munte, atunci când se rup sau nu ne mai folosesc.

Citește și: Drumețiile montane: patru mari avantaje pentru sănătate

Citește și: TOP 5: Aplicații pentru drumeții montane

Citește și: FOTO + TOP 10. Traseele de drumeții pe care trebuie să mergi măcar o dată în viață

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*