Un somn odihnitor este absolut necesar atunci când ți-ai planificat activități pentru întreaga zi pe munte, iar sacul de dormit joacă un rol important în cât de confortabil și călduros îți va fi culcușul. Sacii de dormit sunt extrem de versatili, iar diferite modele și tipuri se potrivesc diferitelor situați și medii. Alegerea celui potrivit face diferența între sforăit și dârdâit.

Trebuie să recunoști: un montaniard fericit are un sac de dormit potrivit activității sale montane. Dacă ești în căutarea unuia nou, atunci trebuie să te ai în vedere câteva lucruri. În primul rând, cât de des mergi pe munte și la ce altitudine. În al doilea rând, în ce anotimp mergi cel mai des pe munte și unde dormi – la cort sau la cabana. Și nu în ultimul rând, care este rezistența ta la frig. Această scurtă analiză este primul pas pe care trebuie să îl faci pentru alegerea sacului de dormit. Și dacă tot vorbim de primii pași, cunoașterea modelelor de saci de dormit în funcție de sezon este o primă caracteristică pe care trebuie să o cunoști.

Sacul de dormit de 1 sezon

Sacul de dormit pentru 1 sezon este cel mai bun prieten de călătorie pe vreme caldă și în medii cu nivel sporit de confort. Este ușor și compact, însă fără cine știe ce izolații sau umpluturi, fapt pentru care proprietățiile sale de a te ține cald sunt foarte reduse. De obicei, acest sac de dormit poate fi folosit ca un strat „protector” între tine și orice pat suspect, fiind folosit în locul lenjeriei de pat. În ceea ce privește prețul, acesta este cel mai ieftin sac de dormit de pe piață.

Sacul de dormit de 2 sezoane

Sacul de dormit de 2 sezoane este varianta minimă pe care o poți cumpăra pentru a dormt afară, la cort. În principal, numai vara și numai la altitudini joase, nefiind un sac cu o izolație termică prea bună. Indiferent de etichetă, un astfel de sac de dormit rareori este testat oficial conform standardului european EN13537, din pricina costurilor foarte mari pentru producător. Ceea ce înseamnă că temperatura de confort indicată pe etichetă este doar orientativă.

Sacul de dormit de 3 sezoane

Mai voluminos și mai greu decât sacii anteriori, sacul de dormit de 3 sezoane este primul sac de dormit pe care l-aș recomanda unui montaniard, fiind nu numai potrivit pentru menținerea căldurii în nopțile friguroase datorită umpluturii, ci și dotat cu funcții suplimentare precum fermoar și deflectoare. Este disponibil într-o gamă largă de culori și forme, așa cum sunt acești saci de dormit de 2-3 sezoane, însă, în timp ce culorile nu fac o mare diferență, forma sacului contează: modelele dreptunghiulare tind să fie mai grele și mai mari, datorită materialului suplimentar.

Sacul de dormit de 4 sezoane

Utilizabil în condiții dificile, un astfel de sac de dormit de 4 sezoane este cel mai bun sac de dormit pe care ți-l poți cumpăra din cele mai multe magazine de echipament montan, deoarece este util nu numai iarna, ci și în restul anului, dacă ești o persoană mai friguroasă. Este potrivit și pentru veri la altitudini mari, precum și pentru ierni cu viscol. Cu izolație foarte bună și o multitudine de umpluturi disponibile (puf, sintetic etc.), sacul de dormit de 4 sezoane are și câteva minusuri – este nu numai scump, ci și destul de dificil de pus în rucsac, pe de o parte pentru că este voluminos, iar pe de altă parte pentru că nu îl poți comprima prea mult (se deformează umplutura).

Sacul de dormit de 5 sezoane

Sacul de dormit pentru 5 sezoane este conceput pentru a fi utilizat în condiții reci și extreme si este cel mai călduros sac de dormit pe care l-ai putea cumpăra (de precizat că există și saci de dormit peste 5 sezoane). Acest tip de echipament este perfect pentru expediții și include, în general, elemente cum ar fi deflectoare foarte bine izolate, huse rezistente la apă și umplutură tehnică, care funcționează bine în condiții umede, pentru a-și menține proprietățile izolante.

În tabelul de mai jos am sintetizat caracteristicile sacilor de dormit în funcție de sezon:

Sezon Utilizare Temperatură

extremă

1 sezon Sacii de dormit de 1 sezon sunt în general folosiți la interior și în zonele climatice calde. Fiind că stratul de izolație este foarte subțire, sunt ușori și ocupă puțin spațiu în bagaj. 5° C și peste
2 sezoane Sacii de dormit pentru 2 sezoane sunt numiți generic „sacii de vară” și sunt cei mai de jos sacii pe care îi poți folosi în dormitul la cort. Se folosesc îndeosebi vara, spre finalul primăverii și începutul toamnei. de la 0 la 5° C
3 sezoane Sacii de dormit de 3 sezoane sunt cei mai comuni printre cei care dorm la cort în mod regulat, fiind potriviți pentru mare parte din an (cu excepții iernii și ninsorii, bineînțeles). Un sac bun de 3 sezoane poate face față cu brio tuturor drumeților pasionați de munte. de la -10 la 0° C
4 sezoane Sacii de dormit de 4 sezoane sunt create pentru oamenii care obișnuiesc să doarmă la cort mare parte din an, inclusiv în condiții aspre, cum ar fi dormit la altitudine mare, în medii cu gheață și viscol. de la -15 la -10°C
5 sezoane Sacii de dormit de 5 sezoane nu sunt făcuți pentru mass-market, fiind, mai degrabă, asociați cu expedițiile montane prin Himalaya. -40 la -15°C

Citește și: Cele patru mari tipuri de drumeții montane. Care ți se potrivește

Cum îți alegi sacul de dormit potrivit

Sacul tău de dormit trebuie să se potrivească stilului tău de montaniard – și, spunând asta, este clar că discutăm de alegerea unui sac de dormit de cel puțin 3 sezoane. Apoi, îți faci scurta analiză de care discutam la începutul articolului și îți stabilești bugetul. De aici, paleta de opțiuni nu mai este așa mare, ai de luat decizii care țin de elementele și funcțiile suplimentare. Punctual, câteva sfaturi s-ar putea să îți fie utile:

Temperatură – Ca să ai totuși un somn confortabil, recomand să îți alegi un sac de dormit cu o temperatură de confort mai mică decât cea mai mică temperatură pe care o întâlnești de obicei în nopțile tale la munte. Nu-ți fie teamă că o să îți fie prea cald – dacă temperaturile sunt ceva mai mari decât te așteapți, poți aerisi cu ușurință sacul pentru a asigura o circulație mai mare a aerului. În schimb, dacă îți est prea frig, șansele să îți păstrezi o temperatură confortabilă pentru un somn liniștit sunt foarte mici, oricât de mult te agiți înainte de somn.

Formă/model – Sacul de dormit are scopul de a menține căldura pe care o emană corpul tău,  iar cu cât există mai mult spațiu de „umplut” de căldură, cu atât mai greu te încălzești și rămâi așa. Pe de altă parte, cu cât spațiul este mai mic, cu atât mai puțin spațiu de mișcare ai, ceea ce poate fi incomod.

Izolație – Cei mai mulți preferă sacii de dormit cu izolație sintetică, pentru performanța sa și prețul prietenos. Dacă umplutura sintetică are multe avantaje: se usucă rapid și își menține proprietățile chiar dacă se udă, este durabilă și nonalergică; nu se împachetează la fel bine ca cea din puf, deci este mai puțin versatilă. Mai mult, nu este la fel de călduroasă ca cea din puf.

Citește și: Hiking în condiții meteo dificile? Iată câteva sfaturi pentru a ajunge la destinație în siguranță

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*