După o drumeție lungă, un sac de dormit călduros și impermeabil e mai confortabil decât un pat matrimonial, mai ales dacă nu ocupă mult spațiu în rucsac și cântărește puțin. Cu toate acestea, sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți cauți un sac pentru aventurile tale montane.

Temperatura la care dormi pe munte

Până în 2005, fiecare producător de saci de dormit a folosit un sistem propriu pentru grila de temperatură, astfel că au existat cazuri când temperatura limită nu era tocmai potrivită pentru a face față cu ușurință nopților friguroase. Ulterior, a fost adoptată Norma Europeană (EN) 13537, cu patru criterii de determinare a temperaturii de somn. Condițiile de testare au fost: un singur strat de îmbrăcăminte, un fes și un izopren sub sac.

Limita superioară – temperatura la care un bărbat poate să doarmă fără să transpire prea mult.

Confort – temperatura la care o femeie poate să dormă confortabil, într-o poziție relaxată.

Limita de confort – cea mai mică temperatură la care un bărbat poate să doarmă timp de opt ore, în poziție fetală, fără să se trezească în acest timp și să meargă (pentru a-și pune sîngele în mișcare).

Extrem – temperatura limită la care o femeie poate să stea șase ore fără să facă hipotermie (deși degerăturile nu sunt excluse). În acest caz nu mai vorbim de dormit, ci de supraviețuire.

Conform acestor criterii, împărțirea sacilor de dormit în funcție de grila de temperatură este:

Sac de dormit pentru sezonul de vară, precum acești saci de dormit de vara – temperaturi de peste 1.6 grade Celsius.

Saci de dormit pentru 3 sezoane, precum acești saci de dormit pentru 2-3 sezoane – temperaturi cuprinse între -12.2 și 1.6 grade Celsius.

Saci de dormit pentru iarnă, precum acești saci de dormit de iarna – în mod obișnuit, temperaturile ar trebuie să fie între -23.3 și -12.2 grade Celsius. Pentru expediții, sacii au grile sub -23.3 grade Celsius.

În cazul în care sacul de dormit nu este cotat EN13537, atunci îți recomand să iei un sac cu o grilă de temperatură mai scăzută decât cea pe care crezi că o vei întâmpina pe munte.

Genuri și forme

Aminteam anterior de EN13537, metoda de testare care arată că femeile sunt mai friguroase decât bărbații. În acest sens, când îți cauți un sac de dormit, este esențial să alegi specificațiile potrivite genului tău. Spre exemplu, sacii de dormit pentru femei sunt mai scurți, mai înguști și mai largi în zona șoldurilor comparativ cu sacii de dormit pentru bărbați (adică cei obișnuiți). Totodată, sacii pentru femei au mai multă umplutură în partea superioară a corpului și în zona gleznelor și tălpilor.

Pe lângă gen, alegerea sacului de dormit trebuie să țină cont și de alte caracteristici. Dacă vrei, să zicem, o izolare termică bună și un sac care să nu cântărească mult, cumpără un sac de dormit mai îngust în zona umerilor și a șoldurilor. Dacă vrei confort și nu te interesează greutatea sacului, varianta unui sac mai larg în zona umerilor și șoldurilor s-ar putea să îți surâdă. Totodată, poți alege tipul acesta de sac și dacă ești un montaniard care se mișcă mult în timpul somnului.

De asemenea, înălțimea este o altă caracteristică pe care trebuie să o ai în vedere, așa că atunci când îți cauți un sac de dormit, vezi dacă magazinul are mai multe măsuri.

Greutatea

De cele mai multe ori, raportul izolare termică – greutatea sacului de dormit nu este direct proporțional. De aceea, când îți alegi sacul de dormit, gândește-te la două lucruri. Primul este acela că un sac mai greu nu oferă neapărat confort termic optim. Pentru vară, un sac de până într-un kilogram e suficient, în timp ce pentru 3 sezoane ai putea să mergi până la cel mult 1.5 kilograme. Apoi, hotărăște-te cât ești dispus să cari și cât spațiu vrei să-ți ocupe sacul în rucsac.

Desigur, greutatea stă undeva pe la jumătatea grilei când vine vorba de alesul sacului de dormit și depinde foarte mult de ce caracteristici cauți pentru viitorul obiect de echipament cu care să ai nopți mai frumoase pe munte.

Va urma „Sacul de dormit – Cum îl alegi pe cel potrivit. Partea II”, în care vom vorbi despre umplutură și despre „opțiunile” suplimentare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*