Fiecare activitate sportivă și/su recreațională vine la pachet cu cel puțin o regulă care face diferența între plăcere și haos sau chiar risc. Drumețiile montane nu sunt o excepție, deci cochetează și ele cu câteva reguli care, dacă le respecți, te ajută nu doar să te bucuri de munte, ci te și mențin în viață în situații extreme.

Astăzi vom scrie, pe scurt, despre regula de aur a vestimentației montane și despre ce să porți și ce să eviți pe munte. Un subiect dezbătut de multe ori pe site-ul nostru, însă atât de important, încât îl vom relua frecvent, pentru a ajunge la cât mai mulți iubitori de munte aflați la începutul pasiunii pentru drumeții montane.

Ce să NU porți pe munte

Pe munte, să nu porți niciodată BUMBAC.

De ce?

1. Capacitatea de izolare

Când ți-e cald în hainele pe care le porți, înseamnă că ele și-au făcut treaba, deci au reușit să mențină în interior aerul încălzit de propria ta piele. Când se udă, însă, bumbacul nu mai izolează căldura, deoarece toate golurile de aer din țesătură se umplu cu apă. Prin urmare, atunci când transpiri,  hainele din bumbac care intră în contact cu pielea vor absorbi transpirația ca un burete.

Astfel, dacă nu faci hiking la altitudini foarte joase, întotdeauna afară va fi mai rece de 37 de grade Celsius, chiar și în miezul verii. Deci îți va fi frig. Riscuri? Hipotermia este cel major, dincolo de lipsa confortului termic elementar care te-ar putea ajuta să te bucuri de drumeție. În timpul iernii, hipotermia poate ucide, mai ales dacă primul ajutor nu este acordat în cel mai scurt timp.

2. Stratificarea

Pe lângă faptul că bumbacul absoarbe apa ca un burete, el nici nu îndepărtează apa de piele, așa cum fac alte materiale care absorb apa de la nivelul pielii și o transferă în exterior, către celelalte straturi de haine, păstrând pielea uscată.

3. Atenție la materialele „undercover”!

umbacul nu se prezintă în fața ochilor noștri doar sub eticheta de „bumbac”. Uneori, el se camuflează în catifea, dril, flanel sau doc (pânză groasă), care sunt confecționate tot din bumbac. Evită și amestecul polyester-bumbac. Nu recomandăm nici mătasea, deoarece absoarbe foarte rapid apa și își pierde capacitatea de izolare atunci când este udă.

Regula de aur a vestimentației montane

Pe munte, hainele trebuie purtate în trei straturi: stratul de baz, stratul intermediar și stratul exterior.

Stratul de bază vine direct pe piele și trebuie să ajute la reglarea temperaturii. Prin urmare, este nevoie ca stratul de bază să elimine cu ușurință transpirația. Dacă ai citit rândurile de mai sus, știi deja că stratul de bază NU trebuie să fie din bumbac.

Ca exemplu, primul strat de haine ar trebui să fie format din astfel de imbracaminte de corp. Peste stratul de bază urmează stratul cel intermediar, care menține căldura la nivelul corpului. Poate fi un pullover de lână sau un astfel de articol vestimentar, mai ieftin și mult mai ușor de întreținut.

Urmează, în sfârșit, și stratiul exterior, adică o geacă impermeabilă și cu proprietăți anti-vânt.

Nu întotdeauna ai nevoie de toate cele trei straturi de haine, așa că te sfătuim să le alegi în funcție de vreme. Spre exemplu, poți calcula temperaturile cam așa: la 0° C: strat de bază+ tricou + geacă; la -5° C: strat de bază + pulover/polar + geacă; la -10°C: strat de bază + tricou + pulover/polar + geacă. Nu uita, însă, că fiecare organism reacționează diferit la aceleași temperaturi, așa că nu lua ca literă de lege exemplul de mai sus, ci fii întotdeauna pregătit de temperaturi mai scăzute decât te-ai aștepta.

Citește și: Te dor picioarele pe munte? Cum eviți durerile

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*