Proiectele de amenajare a patru microhidrocentrale pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana, din situl Natura2000 Munţii Ţarcu, au fost oprite, după ce Tribunalului Caraş-Severin a decis anularea acordurilor de mediu.

„Acestă decizie a instanței este pentru noi un semnal ca legea poate și trebuie să fie respectată în România și în acest sector al avizării construcțiilor de micro-hidrocentrale și sperăm că și alte agenții de protecția mediului din țară să înțeleagă acest semnal.(…) Dincolo de problema eliberărilor abuzive şi ilegale a acordurilor de mediu necesare demarării acestor proiecte, un râu este un sistem viu, iar acest lucru nu este, din păcate, înțeles și respectat, nici de cei care ar trebui să vegheze la protecția lui ” a declarat Luminița Tanasie pentru Federația Coaliția Natura2000 România.

Federația Coaliția Natura 2000 a solicitat în instanță, încă din august 2014, anularea acordurilor de mediu, pentru a evita efectele negative ale construcției și funcționării microhidrocentralelor asupra speciilor de fauna acvatică și asupra habitatelor protejate din acest sit.

Potrivit solicitării, acordurile de mediu au fost emise ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin în iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetică a României 10938/2012 și a avizului negativ al administratorului sitului Natura2000 pentru aceste proiecte. În acest sens, Tribunalul s-a pronunțat, pe 1 iulie, pentru anularea acordurilor de mediu. Decizia nu este definitivă.

De menționat că momentan nu s-a dispus nicio măsură împotriva celor care au avizat, fără respectarea legii, construcția microhidrocentralelor. Beneficiarul acestor construcții urma să fie SC Alset Energy SRL.

Ce presupuneau proiectele de MHC

Proiectele de microhidrocentrale (MHC) presupuneau amenajarea unor patru astfel de construcții, pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana. MHC-urile ar fi distrus ecosistemul natural din zonă, afectând iremediabil fauna și flora locală.

„În zona cursurilor de apă Bistra Mărului, Șucu si Olteana (Bazinul Hidrografic Timiș) au fost găsite şi identificate specii de pești ca Cottus gobio (specie care este afectată de orice modificare a habitatului care poate duce chiar şi la dispariția speciei din zonă), precum şi specia Eudntomizon danfordi (este o specie care are nevoie de un volum de apă relativ mare şi o diversitate a microhabitatelor de asemenea relativ mare). Microhidrocentralele fragmentează habitatele râurilor, afectând o bogată fauna de nevertebrate acvatice precum și migrația peștilor pentru depunerea icrelor. Distrug și habitatele ripariene (de pe maluri), de care depind specii de nevertebrate, animale și păsări. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor și pârâurilor de munte devine un amestec de noroi și piatră, în care orice formă de viață dispare”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Coaliţia Natura2000 România.

Totodată, Federaţia Coaliţia Natura2000 a solicitat în instanţă şi anularea Deciziei Etapei de Încadrare care stă la baza avizării construcţiei de microhidrocentrale de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, pe Râul Alb în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi situl Natura 2000 Strei Haţeg. Cazul este pe rolul instanţei Tribunalului Deva.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*