Luna octombrie a adus, încă din primele zile, vânt puternic și temperaturi cu 10 grade mai mici decât cele preconizate pentru această perioadă, astfel că, în unele zone din țară, s-a instalat deja iarna. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), la munte, stratul de zăpadă depășește 10 cm.

Pe 11 octombrie, ANM a emis o avertizare de cod galben de precipitații abundente, vânt și frig, pentru București și 35 de județe din țară, valabil până astăzi, la ora 18, precum și o avertizare de cod portocaliu pentru județul Suceava și zona de munte a județului Neamț, unde stratul de zăpada depășește 10 cm, iar vântul va bate cu peste 80 km/h. În acest sens, temperaturile au scăzut, faţă de cele înregistrate duminică dimineaţă şi, începând din noaptea de duminică spre luni, ninsorile s-au intensificat şi extins ca arie.

Ceahlău

Duminică a început să ningă în județul Neamț, iar meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Ceahlău-Toaca, a declarat că la 1.900 de metri altitudine este „iarnă în toată puterea cuvântului”, cu ninsori și viscol. În jurul orei 15, temperaturile atmosferice au scăzut până la -6 grade Celsius și s-a depus chiciură.

„Stratul de zăpadă este mic, măsoară doi centimetri, din cauza vântului care nu lasă să se depună în stat consistent, transportând-o în golurile alpine de jnepeniş”, a declarat meteorologul, care a mai precizat că duminică, lapoviță și ninsori au căzut și în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de metri înălţime.

Hăşmaşul Mare

Ninsori au fost și în staţiunea Lacu Roşu, din judeţul Harghita, aflată la o altitudine de 983 de metri, la poalele muntelui Hăşmaşul Mare. Aici a început să ningă duminică, de la ora 15, iar statul de zăpadă abia depus măsura, la scurt timp, un centimetru.

Rodnei

Răcirea bruscă a vremii a adus primele ninsori și în Pasul Rotunda, situat la o altitudine de aproximativ 1.270 metri, între Munții Rodnei și Munții Suhard, stratul de zăpadă fiind de aproximativ 10 centimetri, potrivit unei informări a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, emisă duminică.

„Jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fântânele ţin permanent sub observaţie zonele în care turiştii s-ar putea confrunta cu situaţii dificile din cauza condiţiilor meteorologice, organizându-se acţiuni de patrulare în special pe traseele cele mai frecventate. De asemenea, jandarmii montani recomandă turiştilor şi persoanelor care intenţionează să organizeze drumeţii în zonă, să aibă echipament adecvat sezonului rece şi zonei de munte, să se informeze asupra itinerariului propus şi gradului de dificultate, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, iar în caz de accident sau ori de câte ori este nevoie, să ceară sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112”, se arată în comunicatul  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud

Călimani

Tot duminică după-amiază a început să ningă și în munţii Călimani, unde stratul de zăpadă măsura, la staţia meteo, doi centimetri.

Făgăraș

Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat că şi în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac, „s-a semnalat lapoviță”. La peste 1.800 de metri altitudine s-au întregistrat precipitaţii mixte, însă stratul de zăpadă nu s-a format încă.

Vremea în zilele următoare

Pe 12 octombrie, cerul va fi mai mult noros și va ploua pe arii relativ extinse în nordul, centrul și estul țării, iar în sud-est și la munte cantitățile de apă vor mai depăși izolat 25-30 l/mp. În zona Carpaților Orientali va continua să ningă, iar pe crestele montane din restul țării, precum și în nordul și dealurile Moldovei și estul Transilvaniei, vor fi lapovițe și ninsori. Vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși temporar 60-70 km/h, în sud-est și la munte.

Pe 13 octombrie, valorile termice vor marca o creștere în jumatatea de sud-vest a țării. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei în est și nord, iar noaptea în sud-vest. Ploi slabe cantitativ se vor semnala doar pe arii restrânse, iar în zona Carpaților Orientali vor mai fi precipitații sub forma de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificari ziua.

Pe 14 octombrie, valorile termice vor continua să crească ușor în majoritatea regiunilor, dar vremea va fi în continuare mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă. Înnorarile se vor accentua treptat în regiunile din jumatătea de vest a țării, unde va ploua local, mai ales după-amiaza și noaptea. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploile se vor semnala izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-vestul țării.

Meteorologi ruși: cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani

Vremea neobișnuită pentru luna octombrie confirmă, la acest moment, avertismentul experților ruși, care susțin că în Europa vom avea cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani. Lansat recent, avertismentul rușilor se bazează pe calculul indicilor climatici, potrivit căruia va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, din care vor rezulta geruri anormale. În plus, în timpul acestei perioade se va produce o scădere a activităţii solare. Un alt semn care indică faptul că ne vom confrunta cu o iarnă grea este aşa-numita oscilaţie nord-atlantică, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafaţa mării.

Meteorologii europeni încearcă să se abțină de la prognoze alarmiste, fiind destul de prudenți în estimări. Cu toate astea, Serviciul Național de Meteorologie din Germania a precizat, conform AFP, că ciclul de ierni friguroase, care durează deja de cinci ani, îşi va atinge apogeul în această iarnă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*