Drumețiile sunt o modalitate numai bună de a face sport, de a îți depăși limitele, de a te bucura de natură și de a te conecta la liniștea munților. Dacă abia debutezi în descoperirea tainelor muntelui, probabil că te documentezi cu privire la lucrurile de bază pe care ar trebui să le știi când ești pe munte. Iar noi venim în întâmpinarea ta, cu o scurtă listă de sfaturi și reguli.

Ca orice activitate în aer liber, drumețiile montane vin cu bagajul lor de pericole: vreme schimbătoare, animale sălbatice, plante otrăvitoare și așa mai departe. Dar nu te speria, totul poate fi ținut ușor sub control, dacă respecți câteva reguli simple, care să-ți asigure atât siguranța, cât și confortul în timpul aventurilor pe poteci.

Anunță că pleci

Pentru început, nu pleca singur. Muntele are destule capcane, iar dacă ești singur și nu ai experiență, s-ar putea să întâmpini probleme destul de mari, pe care nu vei știi cum să le rezolvi. Apoi, spune-le oamenilor unde mergi și când ar trebui să te întorci. Îți poți anunța fie rudele, fie câțiva prieteni, cu care să ții, pe cât posibil, legătura. Carpații sunt generoși în ceea ce privește traseele, așa că încearcă să fii precis, spunând numele traseului. În cazul în care se întâmplă ceva (poate te rătăcești, de exemplu), cineva îți va observa lipsa și va anunța Salvamontul despre locul în care te afli, astfel încât să te poată căuta salvatorii montani. Ca altă măsură de siguranță, descarcă aplicația Salvamont, despre care vorbeam AICI, și pornește-o înainte de a începe drumeția.

Alege atent traseul și rămâi la planul stabilit

Dacă ești începător, alege un traseu de mică dificultate și, dacă se poate, scurt. De ce e acest lucru important? Pentru că nu știi cum se va comporta corpul tău la efortul depus pe traseu. Pentru că nu știi cum se comportă ceilalți participanți la drumeție, nu știi care este ritmul și rezistența lor. Pentru că vremea se poate schimba. Și așa mai departe. Mai mult, ține minte că mersul pe munte nu înseamnă să îți adaugi în agendă cine știe ce recorduri de drumeție, ci să te bucuri de frumusețea și aerul tare de pe creste, de liniștea pe care o oferă. Și nu uita să fii atent la marcaje.

Iar să te ții de planul stabilit se leagă de punctul anterior – dacă pleci lelea, cum vor putea rudele și prietenii unde să spună că ești, în caz că te rătăcești și nu dai niciun semn că totul e ok?

Ia echipamentul necesar

Cuțit, busolă, hartă, trusă de prim ajutor, frontală, alimente, apă, haine impermeabile. Acestea sunt doar o parte dintre lucrurile de care ai nevoie, pentru a face față cu brio și celor mai periculoase și neașteptate momente. Înainte de a pleca în drumeție, e obligatoriu să înveți cum să le folosești. Mai multe detalii despre ce trebuie să ai neapărat în bagaj am scris AICI.

Atenție la pericolele naturii

Nu uita că, pe munte, vremea poate fi destul de schimbătoare. Verifică prognoza des și nu te aventura dacă se anunță condiții vitrege. De asemenea, dacă pe traseu te întâlnești cu salvatori montani, administratori de cabană sau alți drumeți care îți spun că e mai bine să te întorci, atunci chiar trebuie să te întorci. Naturii nu-i pasă de planurile tale de weekend, dar ție ar trebui să-ți pese de siguranța ta. În plus, dacă ajungi la baza muntelui repede, sigur se găsește o terasă unde poți sta la adăpost și te poți simți și acolo foarte bine. Ca să nu mai spun de priveliște.

Dacă, să presupunem, vremea este bună și poți merge liniștit pe traseul ales, ai grijă la vietățile care își au reședința în pădure. România e faimoasă pentru urșii ei bruni; deși aceștia atacă foarte rar, nu te baza pe noroc. Și nu uita de vipere, ai grijă pe unde calci. Totodată, nu mânca plante sau fructe pe care nu le cunoști și de care nu ești 100% sigur că sunt, într-adevăr, comestibile.

Protejează natura

Faptul că mergi într-un colț de paradis neatins de mâna omului nu înseamnă că poți face tot ce îți trece prin cap. Luis Trenker recomandă să respectăm oamenii, locurile, și să ne amintim mereu că nu suntem decât oaspeți trecători pe acele meleaguri. Decalogul lui Trenker îl aveți AICI. Totodată, alte lucruri care v-ar putea fi de folos găsiți AICI (despre regulile de igienă personală), AICI (despre campare), AICI (despre focul de tabără).

Fii vizibil

În ciuda precauțiilor de mai sus, nu ai mai respectat marcajele și te-ai rătăcit. Totul va fi bine, nu te panica! Urmează regula STOP.

Stop – De îndată ce îți dai seama că te-ai rătăcit, oprește-te din mers. Dacă vei continua să mergi, te vei adânci în necunoscut. Ia un loc și încearcă să te calmezi. Bea apă, mănâncă ceva.

Gândește-te – Cum ai ajuns unde erai? Unde ai văzut ultimul marcaj?

Observă – Ce e în jurul tău și ce poți vedea de unde ești? Cât timp crezi că mai ai până la apus? Cum e vremea? Câte alimente și câtă apă mai ai? Ai semnal la telefon?

Fă un plan – Nu te mișca de unde ești până nu ai un plan ca să ieși din încurcătură. Planul trebuie stabilit pe baza a ceea ce ai gândit și observat. Dacă ai semnal, sună la Salvamont și încearcă să răspunzi cât mai eficient întrebărilor lor. E cea mai sigură metodă pentru a rezolva problema. Apoi, dacă ai un fluier, folosește-l. Trei fluierături sunt semnalul universal pentru ajutor. În cazul în care se apropie noaptea, poți face un foc de SOS. Mai exact, alege o zonă în care ești sigur că nu dai foc la pădure, apoi fă trei grămezi de crengi și frunze, așezate într-un triunghi (acesta este simbolul internațional pentru primejdie, în sălbăticie). Dă-le foc și așteaptă. De asemenea, dacă ai cu tine haine deschise la culoare, îmbracă-le. Vei fi mai ușor de reperat de către salvatorii montani. Iar dacă ești suficient de încrezător și ai timp (până se întunecă), te poți întoarce până la locul unde ai văzut ultimul marcaj.

Fii motivat

Dacă nu ești Bear Grylls însuși, s-ar putea să te chinuie câteva temeri. Nu lăsa însă emoțiile să îți întunece mintea. Ține-ți capul limpede și folosește teama și adrenalina pentru a te motiva să faci tot ceea ce este necesar, mai ales în cazul în care te rătăcești sau te accidentezi. Dacă ești calm, vei fi eficient și rapid. Drumeție plăcută!

Citește și: Cum poți prezice vremea fără aplicații sau meteorologi

Citește și: Cum să vă protejați telefoanele și aparatele de fotografiat la munte

Citește și: Decalogul schiorului: Reguli de conduită pe care trebuie să le respecți

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*