Csaba Borboly a cerut ajutorul armatei și ridicarea cotelor de sacrificare în cazul populației de urși, după o animalele au produs o serie de pagube în localitățile transilvănene.

În Transilvania, un război împotriva celei mai mari populații de urși din Europa se prefigurează la orizont, notează The Guardian. În ultimele luni, urșii au produs pagube pe mai multe proprietăți private, astfel că Csaba Borboly a cerut ajutorul armatei, motivând că ”problema urșilor necesită implicarea instituțiilor de stat specializate, cum ar fi poliția, trupele paramilitare și armata”.

Apelul lui Borboly vine după ce guvernul român a decis să crească cota de vânătoare a urșilor la cel mai mare nivel din istoria recentă. Noua cotă permite uciderea a 550 de urși în următoarele 12 luni și este cu două treimi mai mare decât cea din 2012.

În prezent, vânătoarea este principala metodă prin care populația urșilor poate fi controlată și reprezintă atât o afacere, cât și o modalitate de a elimina câteva exemplare de urși care s-au dovedit a fi periculoși pentru oameni și proprietățile acestora, potrivit vânătorilor.

Cu toate acestea, măsurile luate până în prezent nu mai sunt considerate ca fiind suficiente. Borboly cere guvernului de la București să modifice tratatul european ce limtează numărul urșilor care trebuie împușcați în fiecare an. În demersul său, Borboly se sprijină pe grupurile de lobby ale vânătorilor, dar și pe teama față de urși exprimată în mass-media românești.

”Urșii trebuie puși în aceeași categorie cu dezastrele naturale, precum inundațiile sau incendiile de pădure. Problema a ieșit de sub control și trebuie să facem ceva”, a declarat Borboly, conform sursei citate.

”Urșii sunt peste tot în România. Francezii au trei urși și fac presiuni asupra parlamentului să scape de ei, deoarece produc pagube fermierilor. Însă ei nu lasă să facem nimic cu urșii noștri, și avem 8.000 de exemplare”, a declarat deputatul român Attila Kelemen, care este reprezentantul pentru Europa de Est al grupului de lobby ”Federația Asociațiilor de Vânătoare și Conservare” cu sediul la Bruxelles.

Cu toate acestea, Csaba Domokos, specialist în cadrul organizației Milvus Group, a declarat că numărul urșilor din România este necunoscut. ”Numărul oficial este de aproximativ 6.000, dar, pentru a ști asta, avem nevoie de trei cifre: câți urși s-au născut, câți mor din diferite cauze (nu doar din cauza vânătorii) și câți mai trăiesc. Nu cunoaștem nici una dintre aceste cifre”, a declarat Domokos.

Cei care militează pentru conservarea speciei de urși susțin că sistemul de numărare a animalelor este fundamental greșit. În România exista sute de asociații de vânătoare și fiecare dintre acestea este responsabilă cu numărarea urșilor dintr-o anumită zonă, pe baza urmelor lăsate de animale.

 

   Citește și: Jaful din pădurile românești. Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc și directorul Romsilva, urmăriți penal

 

   Citește și: Proiect unic în munții din România, demarat de salvamontiști

 

   Citește și: Intrarea în Parcul Natural Bucegi, taxată

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*