Jurnaliștii britanici de la Daily Mail au sintetizat vizita de săptămâna trecută a prințului Charles în România, într-un articol laudativ la adresa țării noastre. Peisajele din munții Carpați și tradițiile transilvănene i-au impresionat pe britanici.

Cu ocazia vizitei Prințului Charles în România, cititorii publicației Daily Mail au cunoscut o mică parte din țara noastră. Motivele pentru care moștenitorul tronului Marii Britanii alege să se reîntoarcă în România sunt nenumărate, potrivit articolului. Satele unde prințul a poposit au fost descrise în amănunt, fiind scoasă în evidență frumusețea locurilor.

„Poţi să înţelegi foarte uşor motivul pentru care prinţul Charles este atât de captivat de acele meleaguri, în special în această parte a anului, cu flori sălbatice din abundenţă, când violetele, spânzul şi garofiţele înfloresc în acelaşi timp, netulburate de erbicidele moderne şi substanţele de fertilizare”, subliniază jurnaliștii în articolul din Daily Mail.

Satul Valea Zălanului, din Munții Baraolt, l-a găzduit pe prințul Charles timp de două zile. Reședința regală din comuna din Covasna a fost achiziționată de prinț în anul 2008, iar de atunci o vizitează constant. Jurnaliștii au precizat că în tot timpul cât au stat în Valea Zălanului, ei nu au avut acces la televizor, radio, e-mail, ziare şi semnal la telefoanele mobile.

„La patru ore nord-vest de Bucureşti, la poalele Munţilor Carpaţi, se află un fost grajd reamenajat, cu însemnele regale (pene) ale prinţului de Wales, pictate pe coşurile de pe acoperiş. Este micul sat Valea Zălanului, aflat la capătul unui lung drum înnoroiat, în care elementele tradiţionale care calmează traficul – gropi uriaşe – îi protejează pe copiii care joacă fotbal de căruţele trase de cai şi de cărucioarele încărcate cu vase cu lapte, împinse de fermieri care poartă căciuli din blană de oaie”. Așa este descris satul în prima parte a articolului de pe Daily Mail.

 

„Iubesc România. Nu uitaţi,

am o străbunică din Transilvania”

 

Jurnaliștii au mai subliniat în articol „farmecul princiar” pe care îl are țara noastră, dar și avantajele Carpaților românești.

„Marele avantaj al peisajului din Carpaţi constă în faptul că acolo nu există garduri şi sunt foarte puţine drumuri. Pentru pietoni sau pentru cai şi căruţe, sunt foarte puţine restricţii în privinţa locurilor în care vrei să mergi. Iubitorii de munte îşi instalează corturile şi îşi aprind focul oriunde vor, atât timp cât nu se tem de lupi, vulpi, urşi şi râşi”.

Concluzia jurnaliștilor britanici în urma vizitării satelor de munte a fost una simplă: „Dacă vreţi să vă bucuraţi de un stil de viaţă medieval, nealterat de progresul modern, nu luaţi în bagaje prea multe lucruri din secolul al XXI-lea”.

După vizita în Valea Zălanului, Prințul Charles a mers în satul Viscri, din județul Brașov, unde a lansat propria fundație din România – Prince of Wales Romania Foundation. Organizația caritabilă are un scop educativ și își dorește să susțină păstrarea patrimonului arhitectural, agricultura și dezvoltarea durabilă. Centrul din satul Viscri va avea o sală de conferințe, o cafenea, dar și locuri de cazare „ce vor veni în sprijinul comunităţilor locale şi al miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an”, potrivit Mediafax.

Citește și: Destinații de vacanță: cinci sate de munte de poveste

Citește și: INTERVIU. Un francez promovează România pe Facebook: Prima lui dragoste, Bâlea-Lac

Citește și: Fundata, satul de munte cu cel mai curat aer din țară

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*