O echipă formată din trei nepaleze a cucerit, sâmbătă, K2, cel de-al doilea vârf montan ca altitudine din lume.

Maya Sherpa, Pasang Lhamu Sherpa și Dawa Yangzum Sherpa au făcut parte din prima echipă nepaleză, formată doar din femei, care a cucerit K2 (8.611 m) cu ajutorul oxigenului suplimentar.

Conform site-ului oficial al expediției, cele trei alpiniste au organizat ascensiunea pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. ”Această echipă luptă cu schimbările climatice și susține desvoltarea sustenabilă în Himalaya”, se arată pe site-ul K2Expedition2014.org.

Ascensiunea celor trei nepaleze a coincis cu aniversarea a 60 de ani de la prima expediție reușită pe K2, realizată de alpiniștii italieni Lino Lacedelli și Achille Compagnoni, pe 31 iulie 1954.

K2, de rău augur pentru femei

K2 are o reputație incredibil de proastă, mai ales atunci când vine vorba despre alpiniste. Prima femeie care a cucerit K2 a fost legendara alpinistă poloneză Wanda Rutkiewicz, în iunie 1986. În următorii 18 ani, toate celelalte cinci femei care au reușit ascensiunea au murit: trei dintre ele, în timpul coborârii de pe K2, iar celelalte două, în munți din apropiere.

”Blestemul” a fost destrămat abia în 2004, când K2 a fost cucerit de alpinista spaniolă Edurne Pasaban, care trăiește și astăzi.

 

   Citește și: Alex Găvan a cucerit al șaselea optmiar

 

   Citește și: Tiberiu Pintilie ar putea deveni primul român care primește distincția ”Leopardul zăpezii”

 

   Citește și: Expediție românească pe Mont Blanc, pentru susținerea copiilor bolnavi de cancer

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*