Munții Apuseni sunt considerați a fi unii dintre cei mai frumoși și accesibili munți din România. Diversitatea de roci vulcanice, carstice și sedimentare, alături de legendele cosmogonice, care le explică apariția, alcătuiesc un adevărat tezaur românesc.

De-a lungul timpului, se spune că pe versanții Munților Apuseni s-au petrecut multe întâmplări stranii. Unele sunt despre dragoste, altele despre comori, iar altele despre faptele uriașilor. Nu susținem că sunt adevărate, nici nu le infirmăm, ci le relatăm exact așa cum s-au transmis ele de-a lungul timpului. Unele dintre ele datează din cele mai vechi timpuri, pe când altele sunt de proveniență mai recentă, din perioada relațiilor politico-economice cu Imperiul Otoman.

Legendele Detunatelor

Detunatele sunt două piscuri din comuna Bucium, din Munții Metaliferi. Una dintre ele este denumită Detunata Goală, cealaltă se numește Detunata Flocoasă, iar între ele se află o distanță de 1,2 kilometri. Există mai multe legende cu privire la formarea coloanelor uriașe de bazalt.

Dragostea interzisă

Prima variantă a legendei spune că ele au apărut pe vremea când uriașii și zânele își împărțeau supremația peste tărâmuri. Într-o noapte, fiul conducătorului uriașilor a rămas peste noapte în pădure și a fost trezit de vocea suavă a unei zâne. Fiul uriașului s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa ființă.

Din păcate, dragostea lor era imposibilă, deoarece uriașii și zânele se aflau într-un conflict continuu. Mai mult, conducătorul uriașilor voia să o omoare pe zână. Auzind că cei doi se întâlnesc, conducătorul uriașilor i-a urmărit până în pădure, unde i-a găsit unul în brațele celuilalt. Turbat de furie, uriașul a străpuns zâna cu sabia, dar nu a apucat să se bucure de fapta sa, întrucât propriul fiu l-a ucis cu un pumnal. În acel moment, cerul a fost cuprins de tunete și fulgere, pământul s-a despicat în două și i-a înghițit pe cei doi îndrăgostiți. Părintele ucigaș a fost pedepsit, fiind transformat în stană de piatră, precum și restul uriașilor.

Zgârcenia aduce după sine pagubă

O altă variantă a apariției Detunatelor este legată de avariție. Legenda spune că acum mult timp trăia un rege foarte zgârcit. Atât de zgârcit încât a preferat să își îngroape toată averea sub o stâncă, decât să o lase urmașilor săi. La câteva sute de ani, Diavolul a vrut să se bucure de comoara regelui și a început să sape sub stâncă. Degeaba a săpat, comoara nu a fost de găsit. Nervos din cale afară, el a început să atragă trăsnete asupra stâncii, care s-a despicat, astfel formându-se cele două Detunate. Mai mult, comoara se afla sub stâncă, dar odată cu fulgerele puternice, ea s-a topit, conform dezvatatorul.blogspot.com.

Trăsnetul puternic

A treia legendă a Detunatelor spune că la început exista o singură stâncă uriașă. O furtună puternică începută într-o zi de vară a schimbat acest lucru, iar un trăsnet puternic a despicat stânca în două forme distincte.

Foto: Detunatele: commons.wikimedia.org

Foto: Detunatele: commons.wikimedia.org

Legenda Olașilor

O altă legendă despre stâncile din Munții Apuseni este legenda Olașilor. Acesta îi are ca protagoniști pe doi țărani și pe doi uriași.

Un țăran muncitor ara pământul de la poalele unei stânci, ajutat de fiica sa. La un moment dat, observă în vârful muntelui un oloș, adică un uriaș. Gigantul, supărat că oamenii îi sapă pământul, o trimite pe fiica sa să rezolve problema. Aceasta îi ia pe cei doi pe sus cu tot cu plug și cu boi și îi duce la tatăl său. Uriașul i-a întrebat: „Ce-mi scormoniți pământul, viermișorilor?”. Țăranul, curajos, i-a răspuns că ei doar ară pământul pentru a semăna grâu. Impresionat, uriașul îi trimite înapoi și le spune să fie stăpâni pentru totdeauna pe pământul pe care îl lucrează. După acest moment, uriașul și fata sa s-au tranformat într-o stânca uriașă care poartă denumirea de „Oloș”, potrivit apuseni-spirit.ro.

Legenda comorii de la Mărul Roșu

Mărul Roșu este de fapt Muntele Grohaș din comuna Almașu Mare. Legenda spune că în munte se află o cetate turcească, unde se găsesc comori întregi de aur și un vițel tot din același metal prețios. De-a lungul vremii, mulți au încercat să sape în munte și să se bucure de comoară, dar au fost blestemați, fiind purtați de duhuri prin pâraie și desișuri.

Această legendă nu se găsește numai la noi. După spusele baciului Ionuț, se pare că și turcii cunosc povestea. Baciul a povestit că, atunci când s-a întors de pe front, după Primul Război Mondial, un soldat turc l-a întrebat de unde este. După ce i-a mărturisit că provine din Transilvania, mai exact din Munții Apuseni, comuna Almașu Mare, turcul a oftat și i-a spus: „În muntele Grohaş, se găseşte o mare cetate turcească, în care sunt mari comori de aur, printre care un viţel de aur, dar sunt închise în munte cu mare blestem.”

Citește și: Pedepse divine și inscripții de mii de ani. Legendele Munților Călimani

Citește și: Ezoterism și energii bizare. Ce se află, de fapt, în Munții Bucegi

Citește și: Muntele Gugu: Fenomene mistice și legende din vremea dacilor

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*