Provincia Panjshir a fost acoperită în totalitate de zăpadă, după ce avalanșe puternice au lovit nordul Kabulului. Oficialii au raportat, până în acest moment, peste 90 de morți.

Avalanșele au produs pagube materiale considerabile. În Panjshir au fost distruse moschei, școli și cel puțin 100 de case. Autoritățile fac tot posibilul să ajungă cât mai repede în regiunile distruse.

„Trebuie să eliberăm 40 de kilometri de zăpadă ca să putem ajunge în zonele afectate”, a declarat guvernatorul Kabiri.

Locuitorii regiunii au fost luați prin surprindere de acest fenomen, deoarece au avut parte de o iarnă blândă. Guvernatorul provinciei Panjshir susține că nu au mai avut loc avalanșe la acest nivel de aproape trei decenii, conform BBC.

Localnicii, alături de semenii lor

Localnicii, dar și civilii s-au implicat foarte mult în salvarea persoanelor îngropate în zăpadă. Cu mâinile goale, ei au încercat să-i scoată pe toți cei aflați sub nămeți.

„Oamenii de acolo mi-au spus că două dintre rudele mele au fost ucise și alte opt sunt încă în zăpadă”, a mărturisit un localnic pentru agenția Associated Press.

Oficialii susțin că au fost declarate cel puțin alte 10 decese în afara provinciei Panjshir, fapt ce duce la un total de 100 de morți. În cazul în care toate aceste decese vor fi confirmate, această avalanșă ar putea fi considerată cea mai gravă din ultimii ani.

Alte avalanșe la fel de grave au mai avut loc în anii 2010 și 2012, în alte regiuni din Afghanistan. În 2010, peste 20 de avalanșe au lovit zona Salang, omorând cel puțin 160 de persoane, iar la doi ani distanță, avalanșele au produs zeci de morți în provincia Badakhstan.

Citește și: Risc de avalanșă. Echipamente care te pot salva de la moarte

Citește și: VIDEO. Snowboarder surprins de avalanșă în Munții Parâng. Ce a declarat sportivul

Citește și: VIDEO. 31 mai 1970: Cea mai mare avalanșă montană a tuturor timpurilor

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*