Nimeni este scutit de câteva pericole în timpul alergărilor montane, însă acestea pot fi evitate, în special dacă sunt cunoscute, iar alergătorul își ia câteva măsuri de precauție.

Să ne amintim de un incident petrecut în urmă cu patru ani: un alergător britanic, care se afla în fruntea unei curse de trail running, a fost luat în coarne de un taur și călcat de o cireadă de vaci. Sportivul a ajuns la spital din cauza coastelor fracturate, iar chirurgii au folosit o placă de metal care să-i susțină cavitatea toracică, după cum notează cei de la Runner’s World.

Este bine să fii în frunte în timpul unei competiții de alergare montană, însă este bine să vezi ce se află în fața ta. Măcar din când în când.

Iată care sunt principalele pericole care te pot pândi în timpul antrenamentelor sau competițiilor de alergare montană la care participi:

  1. Te poți rătăci

Cauze? Fie ești rpea concentrat la cursă, fie condițiile meteo sunt neprielnice, vizibilitatea este redusă, iar tu pierzi marcajul din vedere și îți dai seama de asta prea târziu.

2. Poți fi atacat de animale și de insecte

Câinii de la stâni reprezintă principala astfel de amenințare. Este foarte important ca atunci când un câine te vede și se îndreaptă alergând spre tine, să te oprești. NU fugi! NU ai nicio șansă să fugi mai repede decât el. Singura ta șansă este să te oprești, să-l lași să latre lângă tine și să aștepți să-l cheme ciobanu. Repet: singura ta șansă.

Însă nu doar câinii te pot ataca, ci și viespile. Dacă nu ne crezi, să vă spună cei care au alergat, în 2013, la Gabi Szabo Run Fest și la Corcova Trail Race.

3. Te poți accidenta

Alergarea montană este diferită de alergarea de asfalt și poate fi considerată mai solicitantă atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. Terenul accidentat favorizeză apariția accidentărilor, de aceea este obligatoriu să fii încvălțat cu astfel de pantofi de alergare montană. Astfel de pantofi au o aderență mult mai bună la diferitele tipuri de teren, oferă un plus de stabilitate pe gleznă și sunt special concepuți pentru acest tip de efort.

Citește și: Te dor picioarele când mergi pe munte? Cum eviți durerile și cum le combați

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*