După cum v-am obișnuit deja, ne-a venit în minte o nouă întrebare și am făcut un sondaj printre amicii pasionați de drumeții montane, cățărare și alte asemenea minunății. Cine știe, poate vreunul dintre sfaturile de mai jos or folosi cuiva, într-o bună zi. Nouă ne-ar fi prins bine când am am luat-o pentru prima oară la pas pe cărările frumoșilor Carpați.

Întrebarea noastră a fost următoarea: „Hey, Y-ulescu/X-uleasca, dă-mi și mie un sfat despre echipamentul de munte, că vreau să-mi cumpăr una-alta și nu mă pricep”.

Unul dintre răspunsuri a fost „citește-ți site-ul tău, bossule, de ce mă-ntrebi pe mine, ai înnebunit?”, în timp ce alți amici au fost ceva mai cooperanți.

Rezultatul, mai jos:

Mihai: ”Ia-ți o pelerină mai serioasă decât aia de festival. Batoanele de cereale o să te țină mai bine decât orice șnițel și nu băga în rucsac nimic din ce ești convins că vei blestema după prima urcare”.

Simona: „Bocancii sunt pe primul lor, pentru că influențează siguranța și confortul. Investește cel mai mult și prima oară în bocanci de munte de calitate. Ăsta ar fi un prim sfat. Apoi contează sezonul în care mergi la munte, pentru că în funcție de sezon îți iei sac de dormit, haine etc. Ah, și dacă te cațări, folosește cască obligatoriu (P.S.: Au fost mulți munțomani care s-au dat viteji și au murit pentru că nu purtau cască)”.

Ioana: „Alegerea echipamentului de munte depinde de anotimp, gradul de dificultate al traseului şi durata lui. De exemplu, pentru traseele mai lungi este recomandat un rucsac de dimensiuni mai mari, în care să poţi pune haine de schimb, mai multă mâncare şi apă (dacă nu ai pe drum alte surse de alimentare, precum un izvor sau o cabană). La fel, hainele depind de anotimp. Pentru traseele de vară, de exemplu, sunt recomandaţi pantalonii de munte simpli, lejeri, pentru traseele de iarnă te poţi orienta către pantaloni de schi şi o pereche de colanţi. Neapărat să cauţi haine din materiale care să absoarbă transpiraţia (poliester). Bocancii de munte depind şi ei de anotimp. La sigur, poţi merge pe bocanci de trei sezoane. Sunt impermeabili, ţin glezna fixă pe teren accidentat. În echipament poţi include şi beţe de trekking, telescopice, adică cele care se pot regla. Te ajută să distribui uniform efortul în mâini şi picioare şi să reduci oboseala din picioare”.

Vlad: „Poartă ochelari de soare, de-ăia cu protecție anti-UV. Chiar sunt importanți, nu e de joacă. Razele ultraviolete afectează ochii, deci nu vorbim aici despre fiță, Și zic asta pentru că nu știu dacă pe munte poartă ochelari de soare unul din zece drumeți”.

Adi: „Ia-ți un rucsac bun, nu cumpăra orice desagă de la tarabele din Piața Obor. Un rucsac bun e fix rucsacul ăla care pare făcut pentru spatele tău, nu pentru spatele lu’ tac-tău sau al lu’ bunică-tău. Și ca să fii sigur că rucsacul ăla pe care îl cumperi e OK pentru tine, alege un model cu lungimea reglabilă, pe care-l lungești sau îl scurtezi tu până când găsești dimensiunea perfectă. Dacă ai un rucsac nepotrivit, o să te doară umerii și spatele și n-o să te mai bucuri de floricele pe câmpii”.

Tudor: „ia-ți o baterie externă bună și ușoară, pentru că oricât de mult îți place ție să crezi că muntele nu e despre tehnologie, ci dimpotrivă, e o cură de dezintoxicare tehnologică, nu știi niciodată când ai nevoie să dai un telefon”.

Andrei: „Ia-ți cu tine iubitul sau iubita, ca să vă iubiți în cort, în foșnetul frunzelor, în susurul izvorului, în cântecul lupilor. Și un cort bun, că tot veni vorba”.

Emoționant.

Citește și: Organizezi o drumeție de grup pe munte? Ce trebuie să știi ca lider, printre începători

Comments

comments

One Response

  1. drumetu

    Pentru mine cele mai importante sunt bocancii si rucsacul. Acestea 2 sunt intotdeauna de calitate, restul conteaza mai putin, dar nu deloc. Dar daca bocancii iti rup picioarele si rucsacul carca, oricat de fain ar fi traseul va parea un iad. De aceea am mai multe din fiecare pt adaptarea la orice fel de traseu si anotimp.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*