Fundația Conservation Carpathia, care militează pentru refacerea zonelor defrişate, a obținut cinci milioane de euro pentru crearea unui parc national de importanţă mondială în Munţii Făgăraş.

Proiectul va dura cinci ani şi va aduce beneficii şi pentru 28 de localităţi, conform Digi 24.

Din această sumă, cea mai mare parte, respectiv 2 milioane de dolari, va fi folosită pentru a planta pădurile tăiate și a reface zonele alpine cu bujor de munte, afin si merișor.

Ecologiştii vor readuce în sălbăticie zimbrii şi castorii, care au mai rămas, în România, în număr de doar câteva sute și sunt, din acest motiv, specii protejate prin lege.

„În cursul anului acestuia vom crea țarcuri temporare în zona de proiect iar din toamnă vor fi aduse primele exemplare, un număr de maximum 10 exemplare, urmând ca ulterior efectivul să fie suplimentat periodic”, a declarat biologul Adrian Aldea.

Fundația Conservation Carpathia vrea să rezolve şi problema urşilor care fac pagube în localităţi. Astfel, un milion de dolari vor fi alocaţi pentru garduri electrice, dotarea unei echipe de intevenție rapidă și despăgubiri în cazul unor atacuri.

„Au fost doar opt proiecte aprobate din Europa și noi ne mândrim că suntem printre cele opt proiecte. Asta înseamnă că este un interes deosebit asupra protejării naturii din România”, a declarat managerul de proiect Daniel Bucur.

Proiectul va crea locuri de muncă şi oportunităţi de afaceri verzi în localităţile de la poalele munţilor Făgăraş, în judeţele Argeş, Braşov, Sibiu şi Vâlcea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*